• Početna>
  • Vesti>

“Usud po Grigoriju”: Pamćenje teških sudbina da se ne bi ponovile

Foto: Sunčica Andrejević

“Usud po Grigoriju” daje opomenu društvu da se nikada više ne ponove surovi obračuni i stradanja srpskih intelektualaca.

Glumci Narodnog pozorišta Priština izveli su predstavu pred zvečanskom publikom u četvrtak veče. 

Predstava je rađena u koprodukciji NPP-a i Doma kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka, a po tekstu Miloša Latinovića. 

Drama prati životni usud jednog od najznačajnijih pisaca između dva svetska rata, nazvanim kosovskim Andrićem. Grigorije Božović je proglašen izdajnikom na samom kraju Drugog svetskog rata i zbog toga i streljan. Rehabilitovan je 2008. godine.  

“Važno je skrenuti pažnju na ovakve sudbine, posebno tako velikih i značajnih ljudi – da se takve stvari ne ponove. Da neko strada i živi za ideju i više puta umre i oživi, onda nekako i odlazi u večnost. Toj večnosti treba da damo značaj”, kazao je glumac Nebojša Đorđević koji glumi lik Grigorija Božovića.

“Nažalost, istorija nas demantuje iz dana u dan, ono što je bilo juče će se obavezno ponoviti, tako da i ovo. To govori da zapravo mi malo učimo iz svojih grešaka i da ih ponavljamo, kao što to dete čini. Nikako da odrastemo”, dodao je.

Neizvesnost je glavno osećanje kroz čitavu predstavu – neizvesnost života na Kosovu, mogućih dešavanja… Predstava je igrana u jeku novih tenzija na severu Kosova. Tako da je osim u predstavi, neizvesnost prisutna i u svakodnevici publike.

“Mislim da ova predstava na neki svoj način prikazuje isto to” – kaže glumica Tamara Tomanović.

Za nju je zato izvođenje i bilo emotivno, a posebno jer predstava, kako kaže, tera da se zapitamo “gde je naše mesto”.

“Izuzetno potresna scena Mojsila koji govori da nikada neće otići odavde i da su njegovi preci živeli ovde i da svako može samo da pokuša da ga otera, i da će on ostati ovde. Mislim da smo poslali jaku poruku ovom predstavom. Publika je bila emotivna, takvu energiju sam osetila i u Zubinom Potoku i ovde, iako nije bilo publike u broju, kao što smo to navikli, a verujemo da je razlog za to cela ova situacija i sve što se dešava”, dodala je.

“Usud po Grigoriju” je premijerno izvedena u Zubinom Potoku krajem maja. Igraju: Nebojša Đorđević, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković.

Comments

Pročitaj još