• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Jednoglasno smo odbacili francusko-nemački predlog, to za Beograd nije prihvatljivo

Foto: D. Milovanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je francusko-nemački predlog za Beograd neprihvatljiv i ne pruža šansu da se razgovara, kao i da je Srbija u prostoru u kojem nema idealnih rešenja i gde mora dobro da meri šta može, a šta ne može da prihvati, prenose Novosti. 

Na pitanje kako će Beograd da reaguje na mnogobrojne pritiske koji stižu po pitanju Kosova, kao i o tome da se povećao broj izaslanika i da nude nepoštena rešenja, Dačić je naveo da se neće dobiti rešenje koje će biti idealno za Beograd. 

“Moramo da znamo da nikada nećemo dobiti rešenje koje će za nas biti idealno. Ni za Prištinu, ali mene oni ne zanimaju. U prostoru smo u kojem nema idealnih rešenja i gde moramo dobro da merimo šta možemo, a šta ne možemo da prihvatimo, a da to ne ugrozi naše najvažnije interese”, rekao je Dačić.

Na konstataciju da se u planu Šolca i Makrona Srbiji nudi da prihvati Kosovo u Ujedinjenim nacijama u zamenu za maglovitu evropsku perspektivu, Dačić kaže da se tu polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar, ali da Beograd to ne prihvata.

“Mi hoćemo da razgovaramo i sve vreme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo predloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova. Zaključak sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost je da je taj predlog za nas neprihvatljiv i svi smo glasali ‘za’. Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi – da je Kosovo nezavisna država, za nas neprihvatljiva. A to, da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Kosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško”, naveo je Dačić.

Comments

Pročitaj još