• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Bocan-Harčenkom i Čen Bo o situaciji na Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i tom prilikom izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji izazvane jednostranim potezima Prištine, kao i nepoštovanju Briselskog sporazuma. 

Predsednik Vučić je obavestio ambasadora Harčenka o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i pritiscima sa kojima se suočavaju Srbi i Srbija i ponovio zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje, ističe se u saopštenju. 

Tokom sastanka, predsednik Vučić je istakao da Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti i ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma.

Ambasador Ruske Federacije istakao je da će preneti sve informacije koje su mu danas predočene zvaničnoj Moskvi.

Sastanku je prisustvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo kako bi je obavestio o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i poziciji u kojoj se naša zemlja nalazi. 

Tom prilikom, kako se navodi u saopštenju, predsednik Vučić je istakao da Srbija, uprkos svim izazovima, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, te ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma.

Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo zahvalila je predsedniku Vučiću na tome što ju je upoznao sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji istakavši da je stav Kine po tom pitanju dosledan. 

“Veoma cenimo napore Srbije i Vas lično ka traženju mirnog rešenja u dijalogu i pregovorima. Podržavamo legitimne zahteve srpske strane, koji se tiču bezbednosti njenih građana na Kosovu i Metohiji, kao i napore da se dogovor uspostavi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Protivimo se jednostranim akcijama koje doprinose eskalaciji i narušavanju stabilnosti”, rekla je ambasadorka dodajući da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, kao što je to dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Predsednik Vučić zahvalio je ambasadorki Narodne Republike Kine na podršci i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Comments

Pročitaj još