Srbi napuštaju institucije Kosova

Foto: Radio Mitrovica sever

U Zvečanu je završen sastanak srpskih političkih predstavnika sa severa Kosova i Metohije sa predstavnicima svih kosovskih institucija na kome je doneta odluka o napuštanju svih kosovskih institucija.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pojasnio je da Srbi napuštaju sve političke institucije – skupštinu i vladu u Prištini, kao i četiri opštine na severu Kosova i pravosudne organe, policiju i administraciju.

“Priština konstanto ruši međunarodno pravo i Briselski sporazum i mi Srbi sa Kosova i Metohije pozivamo Prištinu da se vrati poštovanju međunarodnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata, koji su zaključeni u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN, uz posredovanje Evropske unije” rekao je.

Rakić je rekao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen kontinuiranom teroru i nezakonitim jednostranim aktima.

“Srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen je neprestanom teroru u svakovrsnom nasilju institucija u Prištini, i nezakonitim jednostranim aktima počevši od nebrojenih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica na sever Kosova i Metohije, izgradnja četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na referendumu do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanjem lekovima Srba sa Kosova i Metohije, što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod, naše svetinje i naše grobove” naveo je Rakić.

“Upravo  zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno pravo i odbranimo Briselski sporazum,  i sve ostale sporazume postignute u dijalogu, odlučili smo da napustimo sve političke institucije, skupštinu, vladu i četiri opštine na severu Kosova, ali i u organima pravosuđa, policije na severu Kosova i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova” rekao je Rakić.

Odluke ostaju na snazi sve do trenutka kada Priština počne da poštuje međunarodno pravo i sporazume dogovorene u Briselu, istakao je.

“To konkretno znači, dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa prvim sporazumom i svim ostalim sporazumima koji su zaključeni u okviru dijaloga, a na osnovama rada upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština” kazao je Rakić.

“Mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven, miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama Evropska unija” rekao je.

Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, saopštio je da srpski poslanici u kosovskoj skupštini podnose neopozive ostavke. Policijski službenici regiona Sever su skinuli svoje uniforme, a ostavke su podneli gradonačelnici sa severa Kosova Milan Radojević, Zoran Todić, Dragiša Milović, i Srđan Vulović kao i Sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić.

Exif_JPEG_420

Comments

Pročitaj još