• Početna>
  • Vesti>

Dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo“ sniman na Kosovu i Metohiji

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film „Teslin narod“ koji se kvalifikovao za nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo“.

Upravo je završeno snimanje „Srpskog Kola“ na Kosovu i Metohiji. Optimistisic film je u saradnji sa Ansamblom narodniih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ snimao na Gazimestanu, u manastiru  Gračanica, u Velikoj Hoči, Pećkoj Patrijaršiji, u manastiru Visoki Dečani, zatim u Prizrenu, u Crkvi Hrista Spasa, u manastiru Sveti Arhangeli i Prizrenskoj Bogosloviji, kao i u Severnoj Mitrovici ispred Crkve Svetog Dimitrija.

U Prizrenu je snimanje odrađeno i sa horom Prizrenske bogoslovije, a u Velikoj Hoči sa pevačkom grupom KUD-a Božidar Micić iz Velike Hoče.

U saradnji sa KUD-om „Kopaonik“ dokumentarni serijal i film „Srpsko Kolo“ sniman je u i Leposaviću ispred Crkve Svetog Vasilija Ostroškog i na više drugih lokacija.

Optimistic film u režiji dr Željka Mirkovića, realizuje  dokumentarni serijal „SRPSKO KOLO“ od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal je do sada  snimljen i u Subotici, Novom  Sadu, Beogradu, Užicu, Pirotu, Zaječaru, Nišu i u Vašingtonu u SAD.

Dokumentarni serijal „SRPSKO KOLO“ realizuje se u saradnji sa Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU), Nacionalnim Ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom u Beogradu, Nacionalnim Ansamblom „Venac“ iz Prištine – Gračanice i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Niša, Grada Užica, Grada Zaječara, Grada Pirota, Grada Subotice i Srpskog kulturnog centra „Opančići“  u  Vašingtonu, SAD.

„Serijal „Srpsko kolo“ predstavlja jedinstven dokumentarni format koji u eri očuvanja nacionalnog identiteta doprinosi podizanju kolektivne svesti o značaju kulturnog nasleđa. Osmišljen na produkcijski savremen način, serijal polazi od ideje tradicionalnog učešća u kolu, kojim se daje doprinos i izražava  pripadnost zajednici. Ovaj serijal čini da se osetimo ponosnim na svoju zemlju, na svoje poreklo i na narod kojem pripadamo, čime u potpunosti opravdava svoj naziv „Srpsko kolo““. – Dr Zdravko Ranisavljević, docent na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Predsednik CIOTIS-a (predlagač za upis kola na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva)

„Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju. Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film i serijal „SRPSKO KOLO“ govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru.“ –  reditelj i producent, dr Željko Mirković

Comments

Pročitaj još