• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Kurti zabranio izbore za Nacionalne savete manjina

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini zabranile su da se na prostoru Kosova i Metohije održe izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina koji su zakazani za 13. novembar u čitavoj Srbiji, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija za KiM je ukazala da, iako su do sada, uz logističku podršku misije OEBS, na prostoru KiM održani svi ciklusi za izbor članova Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a poslednji 2018. godine, Aljbin Kurti sada je zabranio da Bošnjaci, Romi, Egipćani, Aškalije i druge nacionalne manjine na KiM ostvare svoje osnovno demokratsko i građansko pravo. 

“Uskraćivanjem osnovnih prava manjinama na KiM, Kurti je ponovo pokazao svoje apsolutističko i nedemokratsko lice koje je i slika međunarodne zajednice koja se po ko zna koji put pokazala nespremnom da obezbedi poštovanje osnovnih građanskih i civilizacijskih tekovina na Kosovu i Metohiji u 21. veku”, ocenila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

U saopštenju Kancelarije ističe se da je Kurti, nakon što je prethodno ukinuo Srbima pravo glasa i zabranio da Srbi na KiM glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a prethodno i na referendumu sada zabranio i nacionalnim manjinama pravo na izjašnjavanje. 

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju na vreme je, u skladu sa dosadašnjim praksama, procedurama i dogovorima Beograda i Prištine, uputila pismo misiji OEBS na KiM sa molbom da na terenu logistički pomogne u sprovođenju izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina, kao što je uvek uspešno činjeno”, stoji u saopštenju. 

Međutim, juče je Kancelariji za KiM stigao odgovor kojim nas OEBS obaveštava da neće biti u mogućnosti da izborni proces sprovedu na KiM, jer je Aljbin Kurti “uskratio neophodnu podršku operaciji prikupljanja glasačkih listicća po predviđenim linijama”. 

“O ovom flagrantnom kršenju prava manjina, Kancelarija za KiM će obavestiti sve relevantne međunarodne misije, posebno one koje se bave zaštitom prava manjina”, naglašava se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još