• Početna>
  • Vesti>

Lajčak posle sastanka sa Kurtijem: Važno je izbeći tenzije

Foto: Kim

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem istakao važnost izbegavanja tenzija na terenu, imajući u vidu da rok za preregistraciju automobila sa srpskim oznakama ističe 31. oktobra.

Ponovio je da eskalacija situacije nije ni u čijem interesu.

Potvrdio je da je od kosovskog premijera zatražio odlaganje procesa preregistracije za još deset meseci.

“To će biti odluka premijera (Kosova) i ja neću komentarisati u njegovo ime”, rekao je on.

Lajčak je dodao da je razgovor sa Kurtijem bio “konstruktivan i koristan”.

“Napredovali smo u našim razgovorima i to je sve što sada mogu da kažem”, naglasio je on.

Lajčak je na Kosovu boravio i 13. oktobra, kada je novinarima rekao da je sa kosovskim premijerom razgovarao o nekoliko tema, među kojima je bilo i pitanje preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS tablice.

Rok Vlade Kosova za preregistraciju ističe 31. oktobra, a dosadašnji stav je bio da on neće produžavati, te da od 1. novembra više neće moći da se upravlja automobilima sa oznakama radova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Kosovska Vlada je 31. jula, na zahtev međunarodne zajednice, odložila proces preregistracije na mesec dana jer su Srbi na severu podigli barikade.

U međuvremenu, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je na Kosovu boravio 19. oktobra, je rekao da je od Vlade u Prištini zatraženo da se proces preregistracije odloži na deset meseci.

Radi se o tablicama PR (Prištna), GL (Gnjilane), PZ (Prizren) i tako dalje.

Ove tablice su za Kosovo nelegalne ali su na severu Kosova do sada tolerisane dok su u sredinama južno od Ibra ukinute pre desetak godina.

Francusko-nemački predlog za novi okvir dijaloga

Posete evropskih i američkih posrednika dolaze u trenutku kada se u javnosti pojavila informacija da su Francuska i Nemačka liderima u Prištini i Beogradu dale predlog kako da reše dugogodišnji spor između dve zemlje.

Ovaj predlog nije javno objavljen i ne zna se šta tačno sadrži.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su potvrdili da postoji takva inicijativa.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je 21. oktobra izjavila da će u narednim nedeljama biti održani sastanci sa timovima nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona kako bi se dobilo više detalja o francusko-nemačkom predlogu.

Comments

Pročitaj još