• Početna>
  • Vesti>

Petković: Skandaloznom presudom Todosijeviću Srbima na KiM se zabranjuje pravo na mišljenje i ukida građanska i demokratska sloboda

Foto: Radio Mitrovica sever

Sramnom, etnički i politički motivisanom presudom koju je danas na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića doneo takozvani Osnovni sud u Prištini, jasno je da su pali svi postulati prava i pravde za Srbe na Kosovu i Metohiji, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Ivan Todosijević osuđen je prvostepeno na godinu dana zatvora skandaloznom presudom kojom se Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode koje su civilizacijska tekovina 21. veka” navodi Petković.

Petković ističe da je Priština na ovaj način uvela verbalni delikt za Srbe na Kosovu i Metohiji, dok svakodnevno iz Prištine stižu poruke koje šire rasnu, versku i etničku mržnju i netrpeljivost prema Srbima i za njih po pravilu niti ko odgovara niti na njih ko reaguje.

“Zato i sada zahtevamo puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice. Upravo je zbog nepoštovanja ovog člana Briselskog sporazuma prvobitno suđenje protiv Todosijevića vraćeno na ponovno odlučivanje” stoji u saopštenju.

Petković dodaje da nema sumnje da je ova presuda pažljivo sračunata u Prištini s ciljem da izazove nove tenzije i krizu među srpskim narodom, posebno na severu pokrajine jer nijedan Srbin na KiM ne može blagonaklono da gleda na ovakvu odmazdu prema jednom od njih.

“Apelujemo na Srbe da ne nasedaju na ovakve smišljene provokacije i da ostanu mirni, a advokat Ivana Todosijevića koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju iskoristiće sva pravna sredstva i mogućnost žalbe u ovom slučaju kako bi ukazao na brojne procesne povrede koje su pratile i ovo ponovljeno suđenje, dok ćemo se za prava i pravdu za Ivana Todosijevića kao i ostale uhapšene Srbe boriti i svim diplomatskim sredstvima kao i do sada, i povodom nje ćemo se obratiti svim međunarodnim misijama” navodi Petković.

O nameri Prištine da po svaku cenu osudi Ivana Todosijevića i tako Srbima na KiM stavi flaster preko usta najbolje svedoči i činjenica da je u prvom procesu koji je protiv njega vođen od strane Osnovnog suda 5. decembra 2019. godine osuđen na dve godine zatvora, navodi Petković i dodaje da je odlukom takozvanog Vrhovnog suda koji je usvojio vanredni pravni lek suđenje vraćeno na ponovno odlučivanje.

“Međutim, nikakva nameštena i politička suđenja neće moći da spreče Srbe da istinu o svojim stradanjima govore pred čitavim svetom, iako je to ono što Priština po svaku cenu želi da spreči” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od jedne godine.

Sudsko veće osnovnog suda u Prištini, posle glasanja, objavilo je presudu po kojoj je optuženi Ivan Todosijević kriv zato što je, dok je bio ministar i lokalni funkcioner, podstrekivao etničku mržnju i netrpeljivost.

Comments

Pročitaj još