• Početna>
  • Vesti>

Eskobar u Prištini podržao dijalog sa Beogradom i aspiracije institucija ka EU i NATO

Foto: RTS

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je podršku dijalogu sa Beogradom, navodeći da je svrha njegove današnje posete Prištini “da se vidi način saradnje sa veoma dobrim saveznikom i dobrim prijateljem”.

“To je prijateljstvo i partnerstvo zasnovano ne samo na zajedničkom interesu, već i na deljenju istih vrednosti. Želim da izrazim kontinuiranu američku podršku evroatlantskim aspiracijama Kosova i solidarnost za Kosovo u ovom trenutku krize”, rekao je Eskobar u Prištini u zajedničkom obraćanju sa predsednicom Vjosom Osmani.

Rekao je da je ponosan što su u Prištini podržali zajedničku agendu.

Vjosa Osmani je ponovila da je Priština uvek bila konstruktivna strana u dijalogu, te da su spremni da još više povećaju posvećenost kako bi se intenzivirao proces dijaloga.

Optužila je Beograd “da odbija da poštuje potpisane sporazume, posebno o razbijanju kriminalnih grupa u severnom delu”, te da “Beograd nastavlja da podržava ove strukture i finansijski i politički”.

“Potenciramo posvećenost dijalogu što je moguće više. U ovom teškom vremenu za svet, Kosovo je posvećeno da učini sve što može da podrži odbranu mira i demokratije. To je dokazano i sankcijama Rusiji. Danas smo takođe razgovarali o potrebi da se napreduje u procesu dijaloga. Kosovo je uvek bilo konstruktivna strana u ovom procesu. Takođe je spremno da još više poveća posvećenost kako bi se intenzivirao proces dijaloga”, rekla je Osmanijeva.

Povodom Eskobarove posete, rekla je da je ponovo potvrđena američka podrška, ocenivši da “istorija dokazuje da je posvećenost SAD Kosovu i regionu egzistencijalna”.

“Što je više posvećenosti SAD, to su bolji rezultati u pogledu mira i stabilnosti. Posvećeni smo da preduzmemo konkretne korake za članstvo u evroatlantskim strukturama”, podvukla je Vjosa Osmani.

Sastanak sa Kurtijem 

Eskobar se nakon razgovora sa Osmanijevom u Prištini sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem. 

Gabrijel Eskobar se kratko obratio medijima i nakon sastanka sa Kurtijem rekavši da je bilo reči o odnosima sa Beogradom i regionalnim implikacijama procesa dijaloga, te “nepokolebljivom partnerstvu Kosova i SAD”.

“Razgovarali smo o procesu dijaloga i o tome koliko je važno uskladiti se sa evropskim vrednostima u ovom veoma važnom trenutku krize na evropskom kontinentu”, kazao je Eskobar.

Ponovio je da “SAD podržavaju Kosovo u svim njegovim evroatlantskim aspiracijama”, uz sagledavanje “mogućnosti partnerstva sa Prištinom koje će omogućiti tako nešto”.

Aljbin Kurti je u društvu Eskobara nakon razgovora istakao da su u Prištini “spremni i posvećeni postizanju pravno obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju odnosa sa uzajamnim priznanje u središtu”.

“Kroz spremnost za sastanke, volju za dogovorima i konkretne predloge koje dajemo, Kosovo se pokazala kao konstruktivna i kreativna strana u procesu dijaloga. Spremni smo i posvećeni postizanju pravno obavezujućeg sporazuma za potpunu normalizaciju odnosa sa obostranim priznavanjem u središtu”, dodao je Kurti.

Preneo je da su razgovarali i o partnerstvu, suočavanju sa energetskom krizom i svrstavanju Prištine uz SAD i EU, uvođenjem sankcija Rusiji, u podršci narodu Ukrajine.

“Uvek pozdravljamo interesovanje i angažovanje SAD u ovom procesu. Sa SAD smo saveznici u vrednostima i partneri u ciljevima. Neposredno usklađivanje Kosova sa SAD, EU i Ujedinjenim Kraljevstvom u uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i bezrezervna podrška Ukrajini i njenom narodu predstavljaju svedočanstvo i savezništvo, i naše partnerstvo, a istovremeno i razliku sa svima. Dugi koji nisu pravilno poređani na stranu istine i pravde”, zaključio je Kurti.

Očekuje se da se Eskobar tokom dana u Prištini sastane i sa predstavnicima parlamentarnih partija.

Comments

Pročitaj još