SPC danas slavi Pokrov Presvete Bogorodice

Foto: Radio Mitrovica sever

Pravoslavni vernici 14. oktobra obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogodice kao podsetnik na čudesan događa koji se zbio 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga.

Prema predanju, tokom svenoćno bdenja u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu, kojoj je prisustvovao i Sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom, Andrej je ugledao Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad ljudi u crkv. Kako je zapisano, Bogorodica je tom odećom pokrivala narod.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima – u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Zbog tog događaja 14. oktobar je proglašen praznikom, kao podsetnik hrišćanima da ih Bogorodica uvek štiti, moli se za njih, kada to od nje vernici traže. Pokrov Presvete Bogorodice je slava manastira Pećke Patrijaršije.

Za ovaj praznik povezuju se razna verovanja i običaji, a u nekim delovima Srbije praznik se naziva Pokrovice ili Bogorodičin pokrov. Smatra se za ženski praznik, pa ga najviše praznuju i žene kao vid ljubavi i zahvalnosti prema Bogorodici.

Postoji običaj od starih dana da žene poste pred Pokrov, pa se na sam praznik pričešćuju. Prema običlaju na današnji dan žene treba da izbegavaju fizičlke poslove, već dan treba provesti u miru i molitvi.

Comments

Pročitaj još