Osmani primila izveštaj o Kosovu za 2022.godinu

Kosovska predsednica Vjosa Osmani primila od šefa Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaša Sunjoga izveštaj o Kosovu za 2022. godine, saopšteno je iz njenog kabineta. 

Predsednica Osmani je ponovo istakla posvećenost Kosova članstvu u Evropskoj uniji, kao državnog prioriteta. U tom smeru, ona je pomenula konkretne korake koje su preduzele institucije Kosova za jačanje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava. 

Ambasador Sinijog je istakao da ovogodišnji izveštaj priznaje opšti napredak Kosova, posebno u oblasti vladavine prava, kako u poređenju sa prethodnom godinom, tako i u odnosu na zemlje regiona.

Osmani je govorila o volji institucija da nastave intenzivan rad i izjasnila se o odlučnosti za jačanjem vladavine prava u svim oblastima. 

“Kosovo će se formalno prijaviti za članstvo i Evropsku uniju, ali potrebno je da se ubrza ovoj postupak i hitno okonča proces liberalizacije viza za građane Kosova”, rekla je Vjosa Osmani i istakla da će u okviru ustavnih nadležnosti biti garant realizovanja ovih prioriteta, kao i do sada.

Comments

Pročitaj još