• Početna>
  • Vesti>

Znate li da osoba sa autizmom može biti genije, uspešna u poslu ili veliki umetnik?

Foto: Radio Kontakt Plus

Smatra se da autizam nije bolest, već posebno stanje ličnosti koja živi u svetu nezavisnom od onog koji poznaje većina. Šta prouzrokuje autizam? Najpreciznije bi bilo reći – ne zna se. Podeljena su mišljenja stručnjaka oko toga koji su uzroci ove pojave.

Više o ovoj temi mogli ste da saznate ukoliko ste danas posetili mitrovičko Udruženje roditelja dece sa poteškoćama u razvoju “Podrži me”.

Pomenuto udruženje i UNICEF organizovali su predavanje o autizmu.

Panelisti su bili stručnjaci u ovoj oblasti – Milena Jerotijević i Radmila Gošanin.

„Smatram da se malo zna i priča o ovoj temi, jer je potrebno uključiti u društvo osobe sa autizmom. Zadovoljna sam odzivom, drago mi je da ljude zanima ovako važna tema“, rekla je Irena Rakić iz Udruženja “Podrži me”.

Psiholozi smatraju da je jedan od problema taj što su autisti marginalizovana grupa, pa ne postoji veliko interesovanje za njih, čak ni u medicini.

Autistične osobe uče govor vezujući ga za neposrednu potrebu, bolje ga usvajaju ako je povezan sa slikom i ako se ponavlja na istovetan način.

Zbog toga televizija može biti od izuzetne koristi kod one dece koja pokazuju sklonost ka gledanju crtanih filmova, reklama itd.

U Srbiji je registrovano 1.200 autistične dece, iako se zna da ih ima mnogo više.

Znate li da autista može biti genije, uspešan u poslu ili veliki umetnik? Da recimo – fantastično svira violinu i održava koncerte?

To su takozvani aspergeri, koji su sposobni da jednu osobinu razviju do maksimuma, ali i dalje imaju probleme u komunikaciji i niz drugih osobina koje autizam sa sobom nosi.

Statistika kaže da se u svetu na 1.000 dece rodi i jedno sa autizmom.

Veliki problem je dijagnostika, jer je izuzetno teško otkriti autizam u ranom uzrastu.

U principu, dete treba da se prati duže vreme da bi se sa relativnom sigurnošću moglo govoriti o obliku autizma koji ima.

Autističnim ljudima jako prija da budu u društvu, to im verovatno više nego bilo šta drugo pomaže da napreduju.

U Srbiji su oni su bukvalno sami i izdvojeni od društva, a mogu da im pomognu jedino ogromna volja i požrtvovanost porodice.

Zainteresovani su današnje predavanje o autizmu mogli da prate i uživo putem društvene mreže Facebook.

Comments

Pročitaj još