• Početna>
  • Vesti>

Rode: Zajednica srpskih opština mora biti formirana, jer je Kosovo potpisalo sporazum

Foto: Printscreen

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode istakao je da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, jer je Kosovo potpisalo sporazum o ZSO u Briselu, i zatražio od strana u dijalogu da svi postignuti sporazumi budu sprovedeni.

“Mora se pozabaviti pitanjem ZSO, jer je to deo sporazuma postignutih u Briselu koji je Kosovo potpisalo”, rekao je Rode i dodao da i sporazumi o registarskim oznakama, dokumentima, energetskim vodičima moraju biti implementirani, prenose prištinski mediji.

Rode je naglasio da lideri Kosova i Srbije treba da budu spremni da donesu “teške političke odluke” i da se dogovore o kompromisnim rešenjima koja donose održive rezultate.

Ambasador Nemačke na Kosovu je istakao da dosadašnjim nedostatakom napretka u procesu dijaloga, strane deluju protiv svojih interesa.

Prema njegovim rečima, hitan napredak je neophodan za postizanje nemačkog cilja da se Kosovo i druge zemlje Zapadnog Balkana što pre pridruže evroatlantskoj porodici.

“Tako će međusobno priznanje Kosova i Srbije biti neophodan preduslov za ulazak obe države u EU, jer je nezamislivo da u EU imamo dve države koje se medjusobno ne priznaju. To je vrlo jasno rekao kancelar Šolc tokom posete Prištini u junu ove godine”, dodao je Rode.

Comments

Pročitaj još