• Početna>
  • Vesti>

Zečević: “Preveliki ustupci u ponudi Nemačke i Francuske”

Kurtijeve optužbe i tvrdnje o razgovorima iz Brisela stižu dan pošto je predsednik Aleksandar Vučić govorio o ponudi Nemačke i Francuske – čija je suština u tome da Srbija dopusti ulazak Prištine u sve međunarodne institucije, u zamenu za brzi ulazak u Uniju i značajne ekonomske koristi. To je preveliki ustupak – smatraju poznavaoci.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže da je mnogo preduslova za eventualne kompromise u tom smislu.

“Ponavljam – ako bi Srbija pravila tako velike ustupke, onda je potrebno da Srbija ima s druge strane vrlo opipljive i konkretne pomake napred u statusu unutar EU i na Balkanskom poluostrvu”, smatra Zečević.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je to apsolutno neprihvatljivo i da sve varijante koje od Srbije traže da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i omogući pristup u UN – nisu prihvatljive.

“Ponude sa parama, mislim da nemaju smisla i naprosto čak nisu ni moralne. Kosovo nije predmet trgovine za pare – to nije roba koja treba da se kupuje i prodaje, tako da to nije moguće iz te pozicije razgovarati”, ističe Milivojević.

Jedina za Srbiju prihvatljiva ponuda, smatraju analitičari, jeste da se dijalog nastavi, a rešenja traže političkim sredstvima, na principu kompromisa.

Comments

Pročitaj još