• Početna>
  • Vesti>

Gervala potvrdila da postoji francusko-nemački predlog za dijalog

Foto: tt

„Tačno je da postoji predlog savetnika predsednika Makrona i kancelara Šolca“, potvrdila je kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala za Klan Kosova.

Izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara posetili su 9. septembra  Prištinu, potom i Beograd, a ubrzo zatim začuli su se nezvanični navodi o postojanju novog plana za rešavanje kosovskog pitanja.

Juče, tačno mesec dana nakon ove posete, kako javlja Klan Kosova, kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, potvrdila je da postoji francusko-nemačka ponuda.

Ona je, međutim, komentarišući ranije izjave srpskog predsednika u vezi sa navodnim dokumentom, kazala da to što Vučić tvrdi da jedna tačka Srbiji obezbeđuje mesto u EU u poređenju sa mestom za Kosovo u UN istina „samo 10 odsto“, piše ovaj medij.

„Tačno je da postoji predlog savetnika predsednika Makrona i kancelara Šolca. Ono što je predsednik Vučić rekao o stolici u UN nije tačno, jer je predlog rađen sa sasvim drugom svrhom, nema tačaka 1, 2, 3, 4, 5…“, izjavila je Gervala.

Podsetimo, desetak dana nakon posete izaslanika francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Albanian Post objavio je dokument navodeći da je reč o planu za novi okvir sporazuma koji je sačinjen nakon angažovanja dvojice savetnika.

Ovim planom je predviđeno, između ostalog, da se 2023. godine potpiše drugi sporazum o normalizaciji odnosa, kojim bi Srbija „faktički prihvatila realnost Kosova kao nezavisne države“, te da u kasnijoj fazi, hipotetički nakon 10 godina, kada je EU spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, dođe do sporazuma o uzajamnom priznavanju, koji bi bio preduslov za članstvo Kosova i Srbije u EU.

Dokumentom o navodnom novom okviru dijaloga predviđeno je i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama kroz četiri faze, uključujući EU i Ujedinjene nacije.

U međuvremenu je predsednik Srbije komentarišući navodni dokument o novom okviru dijaloga potvrdio da su mu savetnici iz Nemačke i Francuske „doneli neki papir“, ali i ne da je reč o istom dokumentu, jer ga je, kako kaže, odbio.

On je tada ujedno kazao da Srbija ne može da prihvati kao realnost da Kosovo bude deo UN-a.

Sa druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti je na konferenciji održanoj 21. septembra u Prištini opisao non-pajper kao dokument bez autorstva i odbio da dalje komentariše.

„Nije ni korisno ni ispravno komentarisati dokumente bez autora“, rekao je Kurti. On je naglasio da su samo dokumenti proizvedeni u Briselu zvanični i da se mogu komentarisati.

EU je potom negirala da je takozvani non-pejper koji je objavljen 18. septembra na „Albanian Post“ portalu autentičan.

„Mi obično ne komentarišemo medije koji objavljuju navodne dokumente EU, ne komentarišemo ni autentičnost ni suštinu, ali u ovom slučaju, ono što je objavljeno nije tačno, nikada ranije nismo videli takav dokument i ne dolazi od tima EU koji se bavi Dijalogom“, naveo je Peter Stano, portparol za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije, a objavio Prishtina Insight.

Vučić je međutim, juče potvrdio da „na stolu ima predlog dve velike sile – Nemačke i Francuske“.

Iako ne može da objavi papir jer nije javan, suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije i institucije, uključujući i Ujedinjene nacije. Srbija bi zauzvrat dobila brzi ulazak u EU i značajne ekonomske koristi, kazao je Vučić uz navode da ipak ni to nije precizno definisano.

Još jednom je poručio da Srbija to neće da prihvati, ali nije saopštio da li će i kakve poteze povući kako bi sprečio ulazak Kosova u UN.

Comments

Pročitaj još