Preminuo Miki Savić, istaknuti kulturni radnik

Miroljub Miki Savić (1951), direktor Pokrajinskog kulturnog centra iz Prištine i istaknuti kulturni radnik, preminuo je danas u Kliničkom centru u Nišu.

Pod njegovim rukovodstvom, Pokrajinski kulturni centar iz Prištine ostvario je izuzetne rezultate iz različitih oblasti umetničkog stvaralaštva. Za 35 godina rada realizovao je više hiljada programa iz likovnih, književnih, pozorišnih i multimedijalnih umetničkih oblasti.

U Galeriji Pokrajinskog kulturnog centra u Prištini, organizovao je neke od najznačajnijih izložbi savremenih srpskih slikara. Ostale su upamćene njegove aktivnosti na popularizaciji umetnosti i akcije u kojima je elitnu kulturu dovodio u zaboravljene sredine Kosova i Metohije.

Miroljub Miki Savić je bio predstavnik urbanog prištinskog miljea i smatran je jednom vrstom pokrovitelja umetnika i umetnosti. Njagov centar bio je mesto okupljanja pesnika, glumaca, muzičara naročito mladih, koji su tu prvi put dobijali priliku za afirmaciju.

Nakon sukoba 1999. Pokrajinski kulturni centar se iz Priština seli u Niš, a potom mu se sedište vraća u Leposavić, gde u potpuno neadekvatnim uslovima, obnavlja svoj rad i akcenat stavlja na obnovu likovnog života i likovnih kolonija na severu Pokrajine.

Savić je bio profesor engleskog jezika sa koga je prevodio, održavao je komunikaciju sa ljudima iz celog sveta, svirao je gitaru, a posebno se zalagao i promovisao učenje stranih jezika, naročito engleskog.

Za svoj rad je višestruko nagrađivan, a među priznanjima je i Vukova nagrada.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

Comments

Pročitaj još