Mir, brate mir

Neupućenom i nepristrasnom pratiocu srpskih medija nekoliko dana nakon završetka posebne sednice srpskog parlamenta na kojoj je predstavljen i usvojen “Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini” nije lako da razluči da li se u Narodnoj skupštini raspravljalo o “najznačajnijem srpskom pitanju” ili o “najuspešnijem srpskom predsedniku u novijoj istoriji”. Međutim, sasvim je jasno da se o svemu govorilo sa jakim emonitivnim nabojem što je neophodan preduslov za manipulacije. Sve što je u medijima kasnije objavljeno je prilično predvidljiva hronologija slučaja i događaja.

Ako je suditi po vestima, analizama i drugim tekstovima koje su objavljivali pojedini mediji,, neupitno je da je “politika Aleksandra Vučića po pitanju Kosova i Metohije jedina ispravna”, čak iako niko ne zna šta je tačno njegova politika.

Potpredsednik Srpske liste (SL) i poslanik u Skuštini Kosova (SK) Igor Simić je tako u intervjuu za Politiku rekao da se “Srbi sa Kosmeta uzdaju u predsednika Vučića”.

“Sednica Narodne skupštine Srbije posvećena Kosovu i Metohiji je još jednom pokazala da je politika predsednika Aleksandra Vučića jedina ispravna, jer se njome štite državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji”, kazao je on.

Vrlo prisutan u medijima poslednjih dana, potpredsednik SL i poslanik SK Simić je širokim narodnim masama svega nekoliko minuta nakon završetka sednice rastumačio ono što je shvatio o državnoj politici prema Kosovu i Metohiji nakon što je sa skuštinskog balkona tokom dva dana imao direktan uvid u nju (i pogled na njega).

“Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da su Srbi sa KiM tokom sednice mogli ponovo da čuju da su jedino predsednik Vučić i politika koju on zastupa – politika budućnosti, opstanka i ostanka Srba na Kosmetu”, naveo je Alo.

Isti portal je u isti tekst uvrstio i zapažanja bivšeg (u više mandata) ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova i aktuelnog gradonačelnika Štrpca Dalibora Jevtića koji je kazao da se “u Skupštini videla nedvosmislena potvrda da politika predsednika Vučića jedina garantuje da će Srbi biti zaštićeni, jer ta politika garantuje mir i stabilnost”, što je, smatra on, “najveći interes svih onih koji žive na KiM”.

Svoje komentare dvodnevne skupštinske sednice imao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Zabrinut, uskliknuo je s ljubavu predsedniku Aleksandru Vučiću.

Novosti prenose njegovu izjavu da su “jedini zadovoljni ovakvim (nedoraslim) ponašanjem opozicije albanski mediji” koji su, kako ističe, “jedva dočekali da se na naslovnim stranama naslađuju napadima srpske opozicije na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića”.

Svoje oduševljenje likom i delom predsednika Aleksandra Vučića šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju inače vrlo često udene, za svaki slučaj, i u mnogobrojna saopštenja kojima se prilježno obraća javnosti, a koje raznoliki mediji (uključujući i RTV Kim) prenose svekolikom srpskom življu i nejači, posebno onom za čiji se opstanak i ostanak u kolevci na vekovnim ognjištima tako odlučno i mudro bori predsednik Aleksandar Vučić, pokušavajući iz petnih žila da obezbedi mir, sigurnost, stabilnost i bezbednost dok, istovremeno, nadljudskim naporima sprečava progon i pogrom.

“Istina je da je jedini koji ima potrebu da odmerava mišiće i preti sukobima da bi sakrio svoju infantilnost, upravo Kurti, dok Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posvećeno čuva mir i stabilnost, ali čuva i srpski narod na Kosovu i Metohiji od Kurtijevih nasrtaja. A KiM će ostati kolevka Srbije, želeo to Kurti da prihvati ili ne”, naveo je direktor Petković u saopštenju za javnost 17. septembra povodom intervjua Aljbina Kurtija zagrebačkom Večernjem listu.

Samo nedelju dana ranije, koristeći svoje omiljeno lako oružje (saopštenje) u teškoj borbi za svetu srpsku zemlju, direktor Petković je još jednom hrabro stao u odbranu lika, dela, ali i žrtve predsednika Aleksandra Vučića. Sve to, naravno, bez obzira na cenu – neka košta šta košta, a saznali smo da je račun negde između 750 i 820 miliona evra godišnje.

“I dok je Svečlja naučio da ima gazdu i da bespogovorno sluša naloge, Aleksandar Vučić oduvek je slušao samo svoj narod i branio interese Srba sa KiM i to će nastaviti da radi, ne obazirući se koliku ličnu žrtvu mora da položi”, naveo je on u saopštenju za javnost “povodom izgradnje nelegalnih baza ROSU na severu Kosova i Metohije” u petak, 9. septembra.

Poslanik u Skupštini Srbije Milorad Bojović i stručnjak za odnose s javnošću, kako ga je predstavio portal Dnevnik.rs, je u autorskom tekstu napisao da je “jedini plan za Kosovo onaj Vučićev”.

“Pregovarati tako da se osigura mir i bezbednost Srba na Kosovu, bez priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti. Očuvanje međunarodne pozicije i rejtinga Srbije i nastavak privlačenja novih investicija. Jačanje ekonomskog položaja građana Srbije i Srba na severu Kosova”, napisao je on.

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, u svom komentaru posebne sednice Skupštine Srbije za Alo ukazuje na nedovoljno raširenu kulturu čitanja skupštinskih materijala u Srbiji koja neizostavno dovodi do vređanja na društvenim mrežama, pogađate – predsednika Vučića.

“Veliki broj opozicionih poslanika, to se videlo i iz diskusija i predsednik Aleksandar Vučić je na to ukazivao, nije pročitao izveštaj Kancelarije za KiM. Jedan deo njih je došao da ponovi neke svoje parole, a drugi deo je došao da izvređa Vučića i da to objavi na društvenim mrežama, jer je valjda to njihovo rešenje za sve probleme”.

Istini za volju, bilo je i onih koji su maratonsku sednicu videli drugim očima, takoreći kroz ružičaste naočare, pa su zbog toga bili, valjda, srećni.

Direktor “Ipsos stratedžik marketinga” Marko Uljarević smatra da je parlamentarna sednica o Kosovu i Metohiji kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na pravi način predstavila “sve različitosti u našem društvu”.

“Predsednik države je izrazio spremnost da sedi više od 24 časa odgovarajući na pitanja. Pored toga što je politički talenat, videli smo da se Vučić izuzetno dobro pripremio za dolazak u parlament i bio spreman da odgovara opoziciji na svako pitanje, pa čak i zamerku”, kazao je on za Politiku.

Šef države je zaista bio vrlo spreman za raspravu sa političkim protivnicima, o kojima je, reklo bi se, znao gotovo sve. Mahao je papirima sa odštampanim fotografijama, citirao sudske presude i izjave sa gostovanja u emisijima, pokazivao tvitove i iznosio malo poznate detalje iz biografija opozicionara. Na licu mesta se pomagao sadržajem iz fascikli koje mu je, prema potrebi, dodavao Ivica Kojić, šef njegovog kabineta.

Iako su mnogi iza ovih materijala videli (zlo)upotrebu državnih bezbednosnih agencija, to nije neophodno tačno, niti su one za većinu iznetog od strane predsednika uopšte potrebne. Ako za trenutak zanemarimo ogromnu ljubav koju Srbi gaje prema arhetipu Ilije Čvorovića i teorijama zavere, biće jasno da svakodnevno praćenje medija i najpopularnijih društvenih mreža omogućava stvaranje ogromnih baza podataka o ličnostima i događajima. Kakav god da je problem, korišćenjem samo jedne takve baze podataka u kratkom vremenskom roku omogućava se formiranje vrlo jasne predstave o nekoj situaciji i, istovremeno, pronalazak slabih mesta ili nedoslednosti u argumentima onih koji napadaju.

Dalje, gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije Mihailo Janjić iz Centra za nacionalnu politiku oštro je kritikovao deo opozicije “koji su umesto razuma, konsenzusa i jedinstva u borbi za srpske nacionalne interese iskoristili 25 sati da napadaju predsednika Vučića i njegovu porodicu”, preneo je portal Srbija danas.

Kurir je čitaoce izvestio o stavu bivšeg gradonačelnika Beograda Gorana Vesića kome je tokom sednice “najviše zasmetalo to što se pričalo o svemu osim o Kosovu i Metohiji”. Podrazumeva se da je o svemu, osim o temi – pričala opozicija.

“Što je porazno, i da većinu stranaka pitanje Kosova i Metohije interesuje samo kako bi ovaj problem upotrebile za svoja politička obračunavanja sa Vučićem”, rekao je on.

Vladimir Đukanović, srpski političar, advokat i tok-šou voditelj, kako piše na Vikipediji, u svom ličnom stavu u Kuriru iznosi da se “Vučić bukvalno igrao s njima (opozicijom) i ponašao kao profesor u školi”, pa malenim đačićima sada “bride obrazi i uši”, ali ne od šamara i zauški.

“Oni su toliko delovali nemoćno i neozbiljno da je u jednom momentu to postalo i pomalo neprijatno. Svaki od njih koji se javio dobio je takav nokaut od koga bride obrazi i uši. Vučić je odgovarao toliko snažnom argumentacijom, iznosio je činjenice i, ono što je najvažnije, kompletnoj javnosti nije iznosio obmane, već je govorio surovu istinu. Rekao je pred svima da nas po pitanju Kosova i Metohije očekuje još teže stanje, da niko nema predstavu kako će se sve završiti”.

Van konteksta sednice, ali u vezi sa politikom Aleksandra Vučića o Kosovu i Metohiji u poslednjih nekoliko dana govorili su i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i premijerka u tehničkom mandatu/mandatarka Ana Brnabić.

Ona je za Politiku rekla da je, “bez bilo kakve dileme, povlačenje priznanja jedan od najznačajnijih pokazatelja ispravne, dosledne i dobro planirane politike koju Srbija godinama vodi, a koju je trasirao i koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić”.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, poznat i po tome što je svojevremeno držao pres konferenciju u praznoj sali i pozivao novinare kojih tu nije bilo da mu postave pitanja, je na sastanku sa šefom Misije Saveta Evrope (SE) u Beogradu Tobijasom Flesenkemperom naglasio da “zvanični Beograd, koji predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, uvek insistira na pristupu koji podrazumeva mir za sve i poštovanje dogovorenih rešenja, dok privremene institucije u Prištini ignorišu preuzete obaveze i na dnevnoj bazi povlače jednostrane poteze kojima se ugrožava i fizička bezbednost Srba”, prenele su srpske novinske agencije.

Dakle, u većini navedenih primera “svi predsednikovi ljudi” se služe jednostavnom tehnikom manipulacije kojom se pozivaju na zajedničke vrednosti. Oni koriste termine pune jakog emotivnog naboja koji asociraju na opšteprihvaćene vrednosti. Patriotizam, želja za mirom, jedinstvo, odbrana slobode i demokratije, baš kao i pravo, ljubav prema porodici, brak ili bratstvo spadaju u ono što se samo po sebi prihvata bez racionalne kontrole. Iako se tumačenje ovih reči razlikuje od osobe do osobe, njihovo značenje je uvek pozitivno i u duhu vrlina.

Navedeni termini se od strane političara najpre koriste za postizanje konsenzusa, a zatim, kada njihovo ponavljanje učesta, za diskreditovanje nepopravljivih protivnika: ko žestoko osporava predsednikove stavove biva svrstavan među one koji ne dele osnovne vrednosti nacije i čije mišljenje nije vredno pomena, pa ga zato valja marginalizovati.

Comments

Pročitaj još