MSP Kosova „ukinulo“ srpski jezik na sajtu

FOTO: Printscreen

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova, kao i na stranicama društvenih mreža, nema nijedne objave na srpskom jeziku, piše Medija centar.

Ovo ministasrtvo u Vladi Kosova uklonilo je na svom zvaničnom sajtu stranicu na srpskom jeziku.

Takođe, na Fejsbuk stranici ovog ministarstva natpis i tekst ispod logoa je samo na albanskom jeziku, a brojne objave o aktivnostima ovog ministarstva su takođe samo na albanskom.

Tviter nalog je na englskom, dok je zvanični Youtube kanal i Instagram nalog i na engleskom i albanskom jeziku.

Čak je i Fejsbuk stranica promenjena, pa je srpski jezik izbačen i iz naziva ministarstva.

Medija centar uputio je pitanja Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore Kosova, međutim do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović rekao je da je ovo ministarstvo, „ukoliko je tačno da je ukinuta stranica na srpskom jeziku, prekšilo Zakon o upotrebi jezika i Ustav Kosova“.

„Svi građani imaju pravo da se na oba službena jezika pravovremeno informišu preko kanala za komunikaciju koja ministarstva koriste, tako da to jeste kršenje zakona“.

Mladenović je za Medija centar istakao je da će u vezi sa ovim slučajem Kancelarija poverenika za jezike pokrenuti „svoje redovne procedure“.

„Prvo ćemo tražiti objašnjenje od ministarstva, kako bi dali preporuke i ukoliko one ne budu sprovede videti da li postoji mogućnost kažnjavanja odgovornih, jer sa tim ministarstvom već određeno vreme i imamo probleme kada je u pitanju komunikacija mejlom odnosno slanje saopštenja i obaveštenja medijima“, rekao je Slaviša Mladenović.

Comments

Pročitaj još