• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore “vratilo” srpski jezik i to “ćirilicu”. Rakočević: Bolje da nisu ništa preduzeli

Nakon što je Medija centar objavio vest da je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore uklonilo na svom zvaničnom sajtu stranicu na srpskom jeziku, ovo ministarstvo je na sajt postavilo opciju da pored albanskog, posetioci sajta mogu da odaberu i srpski i engleski jezik.

Međutim stranica rezervisana na srpski jezik je najverovatnije povezana da automatski prevodi preko gugla ( google translate ) li neke druge aplikacije za prevod.

Srpska “stranica” sajta je tako sada na ćirilici, pa je na primer tviter nalog ministarke Donike Gervale Švarc @GervalaSchvarz.

Takođe na “srpskoj “ stranici sajta upitno je i poštovanje rodne ravnopravnosti, jer se navodi da je gospođa Gervala Švarc ministar, a ne ministarka.

U srpskoj verziji sajta u biografiji ministarke mogu se naći njena “dva imena”  „Donika Gervalla-Schvarz“ i „Donika Gervala-Švarc”.

Pored ove, postoje i brojne druge nelogičnosti kad je u pitanju srpski jezik, tako se na primer navodi i da  – “Kada je imala osam godina, njen otac disident je pobegao u Nemačku suočen sa teškim progonom od strane jugoslovenskog komunističkog režima. Gervala-Švarc, njena dva brata i sestre, i njena majka su ubrzo usledile”.

Magistar srpskog jezika i književnosti Živojin Rakočević za Medija centar kaže da ova rečenica na srpskom jeziku nema nikakvog smisla.

„Bolje da nisu ništa preduzeli, ta gomila nabacanih reči je ponižavanje srpskog jezika. Biografija ministarke u ovom prevodu izgleda kao neki loše ispričan vic“, naveo je Rakočević.

Na “srpskoj stranici” sajta postoje još brojne “komične” rečenice i naslovi pojedinih aktivnosti ministarke Gervale Švarc, a jedan od naslova je: Ministar Gervalla se sastao sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za političko-vojna pitanja, gdjom.Jessica Levis“.

Poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović rekao je ranije danas za Medija centar da će Kancelarija poverenika za jezike pokrenuti „svoje redovne procedure“, ako je tačno da je sa sajta uklonjen srpski jezik. Mladenović je kako je kasnije naveo za Medija centar utvrdio da na sajtu nije bilo opcije za srpski jezik i zahvalio se medijima koji su ukazali na ovaj problem. Međutim Mladenović je naveo da nije video kako trenutno izgleda srpska “vraćena” verzija sajta.

Comments

Pročitaj još