• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: ’’Vredne ruke’’ izrađuju grnčarske predmete

Foto: Kim

U Domu kulture „Gračanica“ pokrenuta je grnčarska radionica pod nazivom „Vredne ruke“.  Deca će zajedno sa umetnikom Dobrivojem Furunovićem narednih dana izrađivati različite umetničke predmete od gline.

Grnčarska radionica se bavi celopkupnim procesom izrade keramičkih predmeta koji se izrađuju od gline, uključujući i njihovo oslikavanje i finalno pečenje. Vodi je primenjeni umetnik, grnčar Dobrivoje Furunović koji će se u narednih mesec zajedno sa decom iz Gračanice „igrati sa glinom“.

„Cilj ove radionice je upoznavanje sa glinom kao materijalom a onda podsećanje da je to stari grnčarski zanat, kako je to nekada bilo, da su predmeti mnogi korišćeni u kuhinji i u zivotu uopšte. Možda ćemo ove godine da obratimo pažnju na tradicionalnu izradu predmeta od gline, pogotovo onaj element koji je vezan za Kosovo, to upotrebno posuđe“, naveo je Furunović.

Na prvom času, podeljeni u dve grupe, deca su počela da uče kako da izrađuju predmete od gline i već na početku su pokazala svoja umeća i talenat.

„Prijavila sam se ovde zato što ja generalno volim da radim sa glinom, stvarno volim vajarstvo i ovo meni puno znači i drago mi je što ovde tako nešto ima. Već sam i ranije pokušavala da napravim predmete od gline“, rekla je desetogodišnja Kalina Popović iz Gračanice.

„Ja sam se prijavio za ovu radionicu zato što volim da provim stvari od gline“, dodao je Filip Milovanović iz Gračanice.

U Domu kulture „Gračanica“ se već drugu godinu zaredom organizuje radionica grnčarstva. Prošle godine je organizovana sa osobama sa invaliditetom. Kako nam je objasnila Dragana Đokić iz ove ustanove ova radionica je ponovo pokrenuta zbog velikog interesovanja dece.

„Imamo dosta polaznika, naručito mlađe dece. Oni vole glinu, vole da se druže. Za njih ovo znači dosta, da iskoriste svoje slobodno vreme kvalitetno, interaktivno druženje i da steknu neko neformalno obrazovanje. Možda neko od njih jednog dana poželi da se bavi time“, kazala je Đokićeva.

Predavač Dobrivoje Furunović koji se ovom umetnišću bavi više od 40 godina, polaznicima radionice je pokazao kako se koristi grnčarski točak i kako se radi sa glinom.

„To je točak koji pokreće elektromotor. Prvo prilepljujem glinu i pravim kružnu formu nakon čega ona može da se dorađuje i stilizuje prema želji umetnika ili majstora. Potrebno je nežno i elegantno ponašanje sa glinom da bi se od toga nešto napravilo. Potrebno je nekoliko dana da se napravljeni predmet od gline osuši i nakon toga on ide na pečenje“, objasnio je Furunović.

Grnčarska radionica „Vredne ruke“ će se održavati dva puta nedeljno do kraja meseca u trajanju od sat vremena i sastojaće se iz praktičnog, teorijskog kao i rada po grupama. Ukupno se za ovu radioni prijavilo 14 mališana koji su podeljeni u dve grupe, stariji od 11 do 12 godina i mlađi od sedam do deset godina. Najuspešniji radovi biće predstavljeni na grupnoj izložbi.

Pokrovitelj radionice je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još