• Početna>
  • Vesti>

EU pomaže stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica na Kosovu

Foto: Kancelarija EU u Prištini

Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a preseljenje porodica se očekuje u septembru 2023. godine, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Pored trenutne izgradnje dve nove zgrade u selu Suvi Do, projekat EU za stambeno zbrinjavanje raseljenih i socijalno ugroženih porodica u Gračanici u vrednosti od 2,5 miliona evra je već završio renoviranje 22 stana, i stoga će se poboljšati živote za ukupno 56 porodica.

„Nakon toliko dugog života u veoma teškim uslovima, 34 porodice koje žive u kolektivnom centru u Gračanici konačno će dobiti domove“, rekao je ambasador EU na Kosovu Tomas Sunjog.

„Ponosan sam što je EU u mogućnosti da pomogne i nadam se da će lokalne vlasti nastaviti da zadovoljavaju druge potrebe ove ugrožene populacije” dodao je.

Danski savet za izbeglice provodi ovaj projekat koji finansira EU. Prema rečima direktorice Danskog saveta za izbeglice na Kosovu, Kristen Stec, građevinski radovi su počeli u julu 2022. godine, a završetak je zakazan za avgust 2023. godine.

„Pored dve stambene zgrade, radovi obuhvataju i izgradnju rekreativnih zona i društvenog centra sa prostorom za učenje i igru za decu, kafića i prostora za mala lokalna preduzeća, kao i unapređenje lokalne infrastrukture“, rekla je ona.

Projekat se sprovodi u saradnji sa kosovskim Ministarstvom za zajednice i povratak, koje doprinosi sa dodatnih 100.000 evra za građevinske radove, i Opštinom Gračanica.

„Ovaj projekat u velikoj meri doprinosi misiji naše Opštine da poboljša životne i socio-ekonomske uslove za ugrožena i raseljena lica i pružiće podsticaj zajednici Suvi Do. Želela bih da se iskreno zahvalim Evropskoj uniji i Ministarstvu za zajednice i povratak na finansiranju ovog projekta, i Danskom savetu za izbeglice na njegovom provođenju“, rekla je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Od 2002. godine pa nadalje, EU na Kosovu je uložila više od 77 miliona evra da podrži procese povratka i reintegracije i poboljša živote nevećinskih zajednica. Tačnije, od 2016. do 2022. godine, EU je uložila 6 milion evra u izgradnju socijalnih stanova za smeštaj raseljenih lica koja žive u kolektivnim centrima u opštinama Štrpce i Gračanica.

Comments

Pročitaj još