Noćas nam je stigla jesen

Foto: Radio Mitrovica sever

Prema informacijama Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, jesen je počela jutros u 03.03h, u trenutku kada je Sunce bilo u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno, kako kažu astronomi, kad prelazi sa severne na južnu nebesku populoptu.

U trenutku kad nama počinje jesen za stanovnike južne Zemjine polulopte počinje proleće.

Na dan početka jeseni, Sunce je u Beogradu izašlo u 06.26h, a zaći će u 18.34h, što znači da obdanica traje 12.08h, a noć 11.52h.

Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, iako se ono geometrijski gledano nalazi ispod njega.

Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra.

jesen u odnosu na višegodišnji prosek.

Jesen je stigla jutros u tri sata i tri minuta. U isto vreme, za stanovnike južne Zemljine polulopte počelo je proleće.

Razgovor Gordane Stijačić sa Goranom Mihajlovićem

Pomoćnik direktora RHMZ Goran Mihajlović rekao je za RTS da se tokom vikenda i početkom naredne sedmice očekuju maksimalne temperature između 20 i 25 stepeni, uz košavu, odnosno pojačan južni i jugoistočni vetar.

“Do kraja meseca bi se zadržao ovaj trend nešto toplijeg vremena u odnosu na prethodnu sedmicu i ovo zahlađenje koje smo imali u prethodnim danima”, dodaje meteorolog.

Ne očekuje obilne padavine, a u nedelju popodne, ponedeljak i utorak može da bude mestimično kiše i lokalnih pljuskova, ali ne i velikih i obilnih.

Prvi mraz se očekuje već u subotu ujutru, ali će nakon toga sedam dana biti toplija jutra, pa se mrazevi mogu ponovo očekivati u prvoj polovini oktobra.

Miholjsko leto “pod znakom pitanja”

Mihajlović je napomenuo da je miholjsko leto u Srbiji “pod znakom pitanja”

“Ima izgleda da bi prva polovina oktobra imala nešto češću pojavu padavina, istina za ceo oktobar one bi bile u granicama proseka između 40 i 60 milimetara, u planinama do 80. Topli period bi bio ipak ovaj prvi deo oktobra, odnosno prvih sedam dana, tako da sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra, ne možemo reći da ćemo imati miholjsko leto u onom pravom obimu kakvom smo očekivali ili kako smo navikli”, kaže Mihajlović.

“Jesen nešto toplija od proseka”

Pomoćnik direktora RHMZ-a kaže da se očekuje nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosek.

“Srednja temperatura bila bi jedan stepen iznad prosečnih vrednosti, a što se tiče padavina, one bi bile negde u granicama proseka i to je u brojevima između 140 i 190 milimetara za ova tri meseca (septembar, oktobar i novembar)”, navodi Mihajlović.

Da li je sneg na Kopaoniku nagovestio jaku zimu

Na Kopaoniku je već pao prvi sneg, ali Mihajlović napominje da to nije nagoveštaj jake zime.

Objašnjava da sneg na Kopaoniku u septembru ne treba da iznenadi, i da se u prethodnim godinama dešavalo da i krajem avgusta padne sneg.

“Sa obzirom na nadmorsku visinu i klimatske karakteristike, to nije nešto neuobičajeno. Svakako, ovaj sneg se nije zadržao i to još uvek nije ni nagoveštaj zime”, zaključuje Mihajlović.

 

Comments

Pročitaj još