• Početna>
  • Vesti>

Prajs: Ukoliko bude potrebno Blinken neće oklevati da se uključi u dijalog Beograda i Prištine

Foto: Freddie Everett

“Ako smatramo da je angažman sekretara preko telefona ili lično nezaobilazan sastojak da se dođe do cilja, sekretar Blinken ne okleva da podigne slušalicu i da vodi te razgovore” – kazao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs za Pavlović today. 

Odgovarajući na pitanje da li se može očekivati od državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Entonija Blinkena, telefonski razgovor ili sastanak sa liderima iz Beograda i Prištine s obzirom na rok do 1. septembra kada bi kosovska vlada trebalo da počne sa sprovođenjem odluka o preregistraciji i izlazno/ulaznim dokumentima, Prajs je takođe rekao: 

“Mi smo angažovani u ovome. Duboko smo angažovani kao posmatrači u dijalogu između Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Kao što sam rekao prošle nedelje, razumemo da su razgovori u toku. Mi posmatramo. To radimo u partnerstvu sa EU i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog”.

Radi se o dijalogu koji SAD podržavaju i obaveza je obe strane da “iskoriste ovu priliku u najvećoj meri” kako bi “unapredili svoje razgovore o normalizaciji odnosa usredsređenim i na međusobno priznanje” – dodao je. 

Prajs je naveo i da specijalni predstavnik Gabrijel Eskobar putuje u Prištinu i Beograd kako bi nastavio da pruža podršku dijalogu. 

“Da podrži dijalog, da nastavimo da pokazujemo naše visoko interesovanje i angažovanje po ovom pitanju”.

Comments

Pročitaj još