Deca iz Leposavića na letovanju u Lepenskom viru

Srednjoškolci iz opštine Leposavić, njih pedeset i troje u pratnji profesorice Sonje Jevtić i Tatjane Mladenović već drugu godinu za redom borave na besplatnom sedmodnevnom odmoru u hotelu Lepenski vir u Donjem Milanovcu koje im je omogućilo preduzeće ”Luki komerc” iz Pećinaca.

Učenike na letovanju u Lepenskom viru obišli su Siniša Đokić predsednik opštine Pećinci i poznati humanitarac iz sela Kamenice Miodrag Radovanović. Tom prilikom predsednik Đokić je svakom učeniku i profesoricama u ime Pećinačke lokalne samouprave uručio poklone po komplet trenerku i po dve majice.
”Opština Pećinci je već godinama unazad prisutna finansijski i fizički na Kosovu i Metohiji i u okviru svojih mogućnosti pomaže naš narod, a posebno decu koja podnese najveći teret trenutno teške situacije u kojoj se naš narod nalazi u južnoj srpskoj pokrajini. Učestvujemo u izgradnji novog hrama u selu Kamenica, u brojnim humanitarnim akcijama, koje organizuju gospodin Radovanović i opština Leposavić. Česti smo gosti našeg naroda u Leposaviću i na crkvenoj slavi u Kamenici svake godine 3. juna, gde se u direktnom kontaktu sa našim narodom upoznajemo sa problemima koje imaju i jedan deo njih nastojimo da rešimo. Posebno se radujemo što prilikom podele novogodišnjih paketića kod crkve u Kamenici svake godine primećujemo sve veći broj dece. Ponosan sam što upravo jedno preduzeće iz opštine Pećinci pokazuje ovako visok nivo humanosti i društvene odgovornosti”, rekao je za Leposavić portal predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić.


Poznati humanitarac iz Kamenice Miodrag Radovanović je prilikom obilaska dece uručio predsedniku Đokiću sliku Kameničke crkve sa posvetom za vlasnika hotela ”Lepenski vir” Milorada Pantića.
”Našoj deci puno znači što bar na nedelju dana mogu da budu potpuno opuštena i mirna kao i svoji vršnjaci u ostalim delovima Srbije. Ovde se osećaju veoma prijatno i na svakom koraku nailaze na ljubaznost osoblja hotela i lokalnog stanovništva. Izražavam veliku i večnu zahvalnost gospodinu Miloradu Pantiću privredniku iz Pećinaca koji je i ove godine podržao moju inicijativu za besplatni boravak naše dece u Lepenskom viru. Gospodin Pantić već godinama ličnim donacijama podržava gradnju crkve u našoj Kamenici i učestvuje u brojnim humanitarnim akcijama”, rekao je za Leposavić portal, veliki humanitarac Miodrag Radovanović.
“Zahvaljujemo se i opštini Pećinci i gospodinu predsedniku opštne Siniši Đokiću koji nam često dolazi u posete sa bogatim darovima, kao što su više od deset laptop računara za odlične đake, decu iz višečlanih porodica, decu slabijeg imovnog stanja, a od jedanaest stipendija koje trenutno iz opština u Srbiji primaju naša deca bez jednog ili oba roditelja, sedam stipendija donira upravo opština Pećinci. Naša deca po planu i programu obilaze brojne lokalne znamenitosti kao što su manastir Tumane, Golubački grad, Rajkova pećina kod Majdanpeka, arheološko nalazište ”Lepenski vir” uz veliku podršku opštine Majdanpek i predsednika gospodina Dragana Popovića koji snose troškove ovih poseta. Zahvaljujemo se i ljudima iz nacionalnog parka ”Đerdap” koji čine sve da našoj deci boravak ostane u lepom i prijatnom sećanju. Velika zahvalnost i našoj opštini Leposavić koja je obezbedila besplatan autobuski prevoz ka svim destinacijama na kojima su naša deca bila do sada, kao i pratnju nastavnog osoblja za siguran i bezbedan boravak naše dece”, istakao je za Leposavić portal, dobrotvor iz sela Kamenica, Miodrag Radovanović.


Dara Antosijević iz Kamenice, đak generacije u osnovnoj školi, a sada odličan učenik srednje medicinske škole koja je peto dete u porodici Antosijević istakla da joj je “jako drago što ima priliku da poseti ovaj kraj Srbije, da je osoblje hotela jako prijatno, da je hrana odlična i da su lokalne znamenitosti jako interesantne. Zahvalila se svima koji su učestvovali u ovoj humanoj akciji”.
“Prvi put se nalazim u Lepenskom viru, hotel je prelep, naročito mi se sviđa zatvoreni bazen u kome se kupamo. Drago mi je da sam baš ovde upoznala neke svoje vršnjake sa teritorije opštine Leposavić koje do sada nisam poznavala. Prilikom obilaska brojnih znamenitosti ovog kraja deca sa Kosova i Metohije svuda nailaze na veliku ljubaznost, a koristim priliku i da se zahvalim svima koji su pomogli ovu humanitarnu akciju”, rekla je Kalina Stefanović iz Leška.


Profesorke Sonja Jevtić i Tatjana Mladenović koje su u pratnji učenika, istakle su da deca sa Kosova i Metohije žive i rade u teškim uslovima ali da imaju jaku motivaciju da stiču znanje koje vide kao put u bolju budućnost.

Comments

Pročitaj još