• Početna>
  • Vesti>

Sledećeg vikenda tradicionalni “Spust bez granica”- upoznajte lepi Ibar

Foto: Radio Mitrovica sever

Tradicionalna sportska manifestacija „Spust bez granica“ ove godine biće održana 20. i 21. avgusta. Reč je o dvodnevnom programu koji se odvija na području dve opštine – Leposavića i Raške. Ovaj rafting događaj, prvi put je organizovan pre 18 godina i uprkos svim nedaćama, nekako je uspevao da održi kontinuitet.

Prvog dana manifestacije, u subotu 20. avgusta, u selu Ibarsko Postenje biće organizovan Omladinski kamp, a u nedelju 21. avgusta, splavari će se na plovilima, spustiti Ibrom od Leposavića do Raške.

“Omladinski kamp podrazumeva niz aktivnosti i sa njima ćemo početi u 10h” kaže, gostujući u programu Radija Kosovska Mitrovica član organizacionog odbora Srboljub Milosavljević.

“Počinjemo postavljanjem kampa, podizanjem šatora, organizacijom kampa, pripremom drva za logorsku vatru, postavljanjem bine…. Od 13h počinjemo sa takmičenjem u kuvanju ribljih čorbi što će trajati negde do 18, 19h” kaže Milosavljević.

Posebno atraktivan deo kampa jesu Igre bez granica u kojima učestvuju osnovci, srednjoškolci – jednom rečju omladina. Istog dana, od 17h, u okviru kampa će biti održan i turnir u košarci.

” Uveče, od 20h imamo proglašenje pobednika u kuvanju riblje čorbe, a potom, uz logorske vatre, biće priređen i kulturno – umetnički program. Imamo bendove koji će ceo taj dan na kraju začiniti muzikom prijemčivom za svako uvo” dodaje Srboljub.

Foto: spustbezgranica.org

Nedelja će biti dan koji svi ljubitelji reke sa nestrpljenjem očekuju.

Milan Milosavljević, takođe član organizacionog tima, kaže da je jako važno da se učesnici koji nemaju mnogo iskustva u raftingu ali imaju želju, najpre jave organizatorima kako bi dobili uputstva o tome kakva oprema se traži, kako se ponašati na reci da bezbednost ne bi bila dovedena u pitanje.

Milan napominje da za rafting nije važno koliko vam je godina, kao ni pol. Pravo učešća imaju svi, s tim što mlađi od sedam godina, moraju da imaju pratnju roditelja.

Od opreme potrebni su plovilo, vesla i prsluci. Učesnici mogu koristiti sopstvenu opremu, ukoliko je poseduju ili je mogu zadužiti kod organizatora.

“Samog dana održavanja manifestacije, poželjno je da učesnici na mesto polaska (kod bazena u mestu Ibarsko Postenje) dođu u 7h ujutru, zaduže čamac, oni koji imaju svoja plovila da ih pregledaju, pripreme za vodu, dobiju još po neku instrukciju ili savet od nas kako se ponašati na vodi. Ne sumnjamo da dobar deo učesnika to već zna. Sam spust počinje u 10h i očekujemo da u Raški budemo oko 16h” objašnjava Milan.

Rafting se završava kod raščanskog bazena, gde splavare tradicionalno, svake godine čeka Vojska Srbije sa kazanom vojničkog pasulja.

“Imaćemo i lolakni bend iz Raške koji će nas zabavljati i nakon svega toga, imamo i organizovan prevoz nazad do polazne tačke u Leposaviću” kaže Milan.

Luka Balović je najmlađi član organizacionog tima. Kaže da učesnici kampa i spusta dolaze iz svih krajeva Srbije.

“Kada govorimo o starosnoj strukturi, naš najmlađi učesnik ima četiri, a najstariji 60 godina – i u kampu i na splavarenju” priča Luka.

On je zadužen pre svega za organizaciju sportskih aktivnosti u Omladinskom kampu. Kaže da je program bogat, zanimljiv i prilagođen afinitetima mladih.

“Imamo Igre bez granica. Nekih desetak igara koje se odvijaju i na vodi i na kopnu. Hoćemo da pokažemo deci koliko lepih stvari se može raditi na vodi i koliko je to lepo druženje”.

Balović napominje i da trenutno rade na obezbeđivanju profesionalne spasilačke ekipe koja bi ih pratila sve vreme tokom splavarenja.

Prema rečima naših sagovornika, prethodnih godina koje su i u bezbednosnom i u epidemijskom smislu bile stabilnije, spust je umeo da okupi i oko 800 učesnika na vodi.

“Prošle godine ih je bilo 150. Ove godina, ako uspemo da se zadržimo i u tim okvirima, obzirom na okolnosti koje nas prate, bićemo zadovoljni” kaže Srboljub i dodaje da kroz kamp tokom celog dana, tradicionalno prodefiluje bar 500 ljudi.

Na pitanje koliko je administrativno komplikovano organizovati jedan ovakav sportski događaj koji podrazumeva prelazak administrativne linije vodenim putem, organizatori kažu da je izuzetno teško, da je potrebno mnogo dozvola i odobrenja institucija i sa jedne i sa druge strane Jarinja, ali da oni sve to odrade, kako bi ljubitelji reke, među kojima su oni perjanice, mogli da uživaju i da se druže.

Prijavljivanje učesnika je u toku. Broj plovila dostupnih za iznajmljivanje je ograničen, ali broj učesnika nije, ukoliko imate svoje plovilo, dobrodošli ste, poručuju organizatori.

Sve informacije o načinu prijavljivanja dostupne su na zvaničnom sajtu organizacije, gde možete pronaći brojeve telefone i dobiti sve detalje vezane za učešće.

Glavni pokrovitelj manifestacije je Opština Leposavić, uz podršku Opštine Raška.

Na kraju, ovi ljdi koji vole svoj Ibar i uživaju u njemu više i bolje nego bilo ko od nas, poručuju da je to jedna divna, brza reka kojoj je samo potrebno da ljudi koji oko nje žive budu malo savesniji i ekološki pismeniji. Ibar će to umeti da vrati.

Comments

Pročitaj još