• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Svaka naša manifestacija je tradicija, ne smemo da zaboravimo viševekovno kulturno nasleđe

Foto: Radio Mitrovica sever

Centar za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću već dugi niz godina, zahvaljujući brojnim tradicionalnim manifestacijama, aktivno radi na očuvanju srpske kulture i identiteta na lokalitetima u ovoj opštini. Različitost sadržaja i širok spektar kulturnih događaja karakteriše Centar za kulturu, rekao je obrazlažući sve aktivnosti pojedinačno direktor ove ustanove Gojko Milivojević.

“Sama činjenica da naš Centar od 2004. godine nosi ime Save Dečanca je značajna, jer je dao veliki doprinos kulturnom  razvoju našeg kraja. Vladika, koji je u svom vremenu življenja i stvaranja zaista bio veliki, ostavio je ne samo na polju religije, već je napisao i iza sebe ostavio četrdeset i jedno delo. Posle polemika u Skupštini grada te godine, Centar je poneo ime Save Dečanca, ustanovili smo slavu i izgradili spomenik, a potom krenuli u jedan organizovan rad na polju kulturnih manifestacija. Išli smo korak po korak okupljajući sve ciljne grupe od najmlađih do najstarijih, neke manifestacije oživljavali a neke nastavljali tradicionalno da organizujemo”, rekao nam je Milivojević.

Od januara do decembra, Centar za kulturu “Sava Dečanac “ organizuje manifestacije koje su već poznate širom regiona a to su “Obeležavanje Topličkog ustanka”,,”Dečiju ikonopisačku radionicu”, ”Maj mesec pozorišta”, ”Prva harmonika Kosova i Metohije”, ”Akordi Leška”, ” Književna nagrada Toma Radosavljević”, ”Rok koncert”, ”Velikogospojinski sabor”, ”Filnmski festival” i mnoge druge…

“Tu smo da odradimo što kvalitetnije, nema odmora jer se organizuje iz meseca u mesec, svaki segment je bitan, pojedinac ne može ništa, važan je tim i kad znamo šta hoćemo dolazimo do retzultata”, rekao je Milivojević i sa zadovoljstvom najavio dva ili tri najvažnija kulturna događaja u skorije vreme a to su Konkurs za najbolje književno delo, Rok festival i Velikogospojinski sabor.

Kaže da je posebno ponosan na jednu od mlađih manifestacija, a to je zimska likovna kolonija “Kopaonik”, kada u desetak dana boravka eminentni slikari budu gosti u Leposaviću i okolini i zabeleže kvalitetna likovna dela. S obzirom da je zimska kolonija retkost u odnosu na letnje i prolećne, to bude prilika da se dovedu velika slikarska imena, jer su u to doba godine slobodni i ne učestvuju na ostalim kolonijama širom zemlje i inostranstva.

Ne smemo da zaboravimo naše viševekovno kulturno nasleđe

Mi smo nasledili jednu kulturu ovde, ona traje kroz vekove od Nemanjića i ranije i ne bi trebali nikako da zaboravimo. Ove godine planiramo da uključimo stručnjake arheologe, da se ispita ovaj deo Ibarske doline i ustanove konkretna kulturna nasleđa opštine Leposavić. Imamo tri manastira i četrdesetčetiri crkve i crkvišta iz perioda Nemanjića pa na ovamo. To bi zaista trebalo da se stručno odradi, istorijski ispita i zabeleži ko je živeo na tim prostorima u novijoj i starijoj istoriji. To je i te kako bitno za buduće generacije, da svo to kulturno nasleđe ostavimo našim pokolenjima da znaju da sve te crkve i manastiri žive duže od devet vekova”, zaključuje Milivojević.

Mnogo toga je tematski ugrađeno u svaku manifestaciju ponaosob što je čini karakterističnom i jedinstvenom, bilo da je u pitanju istorija ili religija područja koje ima potencijal. Ima mladih koji su zainteresovani za dramskiu umetnost, pa je već u septembru izvestan početak rada Amaterskog pozorišta u Leposaviću u okviru Centra za kulturu “Sava Dečanac”.

Milivojević nam je to potvrdio i rekao da Centar ima sve adekvatne uslove za to ali i izdvojena sredstva koja su opredeljena od strane ministarstva kulture tako da je takav poduhvat sasvim izvestan na opšte oduševljenje mladih talenata i publike koja voli pozorište. On kaže da će biti organizovana audicija, a koliko ima mladih i talentovanih budućih glumaca, svedoči i ovogodišnji prijem na Akademije umetnosti u Beogradu i Novom Sadu dece iz opštine Leposavić.

Comments

Pročitaj još