• Početna>
  • Vesti>

Šta su roditelji u obavezi da urade ukoliko dete leče kod privatnog lekara

Foto: Shutterstock / ilustracija

U vreme kada se deca često leče kod privatnih lekara, dečji kartoni u domovima zdravlja ostaju prazni.

Iz godine u godinu raste broj dece koju roditelji na pregled vode u privatne pedijatrijske ordinacije.

Kako su privatne kompanije u našoj zemlji sve brojnije i zaposlenima plaćaju dopunsko ili potpuno zdravstveno osiguranje, roditelji se odlučuju da i deci plaćaju dopunsko osiguranje i da ih leče u privatnim pedijatrijskim ordinacijama i klinikama.

Pedijatri u domovima zdravlja saglasni su u jednom – nije problem to što se deca leče kod privatnika, već to što kartoni kod izabranog pedijatra u domu zdravlja ostaju prazni.

Nema podataka o tome koje je vakcine dete primilo, ni kada je preležalo zaraznu bolest.

“Kad smo pripremali ove godine đake prvake, videli smo da masa dece ima primljene vakcine za koje smo mislili da ih nisu primili. Deca su bila redovno vakcinisana. Mi smo to uredno ubeležili u karton”, kaže dr Biljana Aleksić, načelnica službe za zdravstvene zaštite dece i omladine u Domu zdravlja Stari grad

Roditelji izveštaj o vakcinaciji ili zaraznoj bolesti pedijatru u državnoj zdravstvenoj ustanovi mogu da donesu kad god žele. Najčešće to čine kad iz doma zdravlja dobiju poziv za vakcinaciju ili sistematski pregled pred upis u osnovnu školu.

“Onda vidimo da je dete za koje smo poslali poziv, jer smo radili pre toga reviziju kartoteke i gledali po godištu koji je procenat dece vakcinisan a koji nije, onda vidimo da je to dete vakcinisano i da naš procenat nevakcinisane dece nije zapravo realan, da je procenat vakcinisane dece mnogo veći, ali roditelji nam nisu doneli na uvid da to upišemo”, ističe dr Biljana Aleksić. 

I lekarima i roditeljima bilo bi lakše da su privatne zdravstvene ustanove povezane sa državnim. U Ministarstvu zdravlja kažu da je e-karton jedino rešenje.

“Mislim da ćemo sa digitalizacijom, tj. integracijom ova dva sistema koja su izuzetno važna, sprečiti da se dešavaju neželjeni efekti ili neželjena dejstva, ili nekvalitetno lečenje u našem državnom, uopšte – zdravstvenom sistemu Republike Srbije. Želimo da taj sistem što više unapredimo”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. 

Po rođenju, bebi se karton otvara u domu zdravlja. Posle toga, roditeljima je često lakše da dete odvedu kod privatnika. Košta, ali nema čekanja.

Ono što zaboravljaju jeste obaveza da o svakoj bolesti ili vakcinaciji obaveste i pedijatra u domu zdravlja, sve dok se ne završi digitalizacija. Tada će i jedni i drugi pedijatri imati uvid u zdravstveno stanje naših najmlađih osiguranika.

Comments

Pročitaj još