• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob

Foto: Reporteri

U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob “zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu”. Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.

Prema njegovim rečima, barikade koje su postavljene na severnim putevima, suprotno primeni Odluke o registarskim tablicama i ulaznim ispravama za državljane Srbije, bile su postavljene tako da se moglo pucati na vozila i lica koja prolaze tim područjem.

Kurti je rekao da neće razgovarati o odlukama o registarskim tablicama i ulaznim dokumentima na sastanku koji će imati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 18. avgusta u Briselu. Kako je kazao, da bi se izbegle tenzije od 31. jula, prvog septembra međunarodni faktori “moraju da odbiju Beograd u njegovom destruktivnom pristupu Kosovu”.

Premijer Kosova je stavio do znanja da postoje sumnje o infiltracijama iz Rusije jer, prema njegovim rečima, Kremlj želi da iskoristi Srbiju kao platformu za destabilizaciju Balkana, a posebno za napad na Kosovo.

Kada je reč o sporazumu o Zajednici opština sa srpskom većinom, on je rekao da su neophodne organizacije koje objedinjuju opštine sa određenim geografskim ili ekonomskim obeležjima, ali ne i one po nacionalnoj pripadnosti.

Comments

Pročitaj još