Kosovski zvaničnici u SAD: Potpisan sporazum sa MCC-om

Foto: Kancelarija Vjose Osmani

U američkom Kongresu potpisan je u sredu sporazum između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država koje predstavlja Korporacija milenijumskih izazova (MCC), u iznosu od 236,7 miliona dolara, saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice. 

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je Vjosa Osmani, kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i ministarka ekonomije Artane Rizvanoli. 

Potpisivanja ugovora sa MCC-om usledilo je nakon okončanih pregovora maja ove godine i nakon jednoglasnog izglasavanja programa od strane Upravnog odbora MCC-a.

Ovaj proram je do sada najveća investicija u energetskom sektoru na Kosovu, navode iz kabineta Vjose Osmani i pojašnjavaju da obuhvata tri projekta – investicije u infrastrukturi za skladištenje energije, razvoj radne snage i uključivanje žena u energetski sektor, kao i projekat Američke institucije za ubrzanje razvoja.

„Ovo potpisivanje predstavlja nastavak dubokog partnerstva između Sjedinjenih Država i Kosova i naše posvećenosti da radimo zajedno na izgradnji modernih, održivih energetskih rešenja od kojih će imati koristi skoro 2 miliona građana” rekla je direktorka MCC-a, Alice Albright.

Osmani je rekla da su kao rezultat bezbednosnih dešavanja u Evropi i šire, brze i pametne intervencije u energetskom sektoru od vitalnog značaja.

“Ova investicija će pomoći stvaranju fleksibilnosti i stabilnosti u električnoj mreži omogućavanjem veće integracije obnovljivih resursa, kao i razvojem veština koje će doprineti jačanju učešća i angažovanja žena u energetskom sektoru i na tržištu rada“, rekla je.

“Program od 236,7 miliona dolara biće od vitalnog značaja za našu zelenu tranziciju, energetsku bezbednost i društveno-ekonomsku transformaciju”, naveo je Kurti. 

Comments

Pročitaj još