Mala matura – osmaci danas polažu kombinovani test

Osmaci danas polažu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.

Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.

Mala matura se ove godine polaže u nešto drugačijim okolnostima, zbog nedavnih mnogobrojnih dojava o bombama, zbog čega su pojačane mere bezbednosti. Umesto u 1.260 škola, testovi se polažu u 522 škole.

Završni ispit polaže više od 65.000 osmaka, kao i oko 1.500 polaznika koji se školuju po modelu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Preliminarni rezultati biće objavljeni u petak, 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.

Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Comments

Pročitaj još