• Početna>
  • Vesti>

Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici: Podrška države Srbije nas inspiriše da realizujemo postavljene ciljeve

Foto: Radio Mitrovica sever

Svečanom akademijom i dodelom Vidovdanskih povelja i priznanja, danas je na Fakultetu tehničkih nauka, obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Rektor ove visokoškolske ustanove prof. dr Nebojša Arsić istakao je da su iza univerziteta 52 godine uspešnog rada na polju obrazovanja, ali i kontinuirane podrške i pomoći države Srbije koja je osnivač ovog univerziteta.

„Kontinuirana podrška svih relevantnih državnih institucija,  daje nam vetar u leđa, inspiriše nas da sa još većom posvećenošću, realizujemo postavljene ciljeve“ rekao je rektor i dodao da nauka ne poznaje administrativne propise niti granice, te da stoga ova ustanova blisko sarađuje sa sličnim ustanovama širom regiona i Evrope, da su deo mnogobrojnih nacionalnih ali i međunarodnih projekata i da pružaju mogućnost usavršavanja i nastavnom kadru i studentima na mnogim evropskim univerzitetima.

„Naša zajednička investicija su mladi ljudi, naši studenti, naša budućnost. Među njima regrutujemo naše stručne saradnike, naše nastavnike, istraživače“ rekao je Arsić.

U ime Vlade Srbije, ovaj dan rektoru, profesorima i studentima, čestitala je državna sekretarka u Ministarstvu  prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović, koja je izrazila zadovoljstvo tehničkom spremnošću fakulteta i činjenicom da će, kako je navela za godinu i po dana, biti završena nova, moderna i apsolutno adekvatna zgrada predviđena za rektorat i tri fakulteta.

„Trudimo se iz budžeta Republike Srbije koliko god možemo da pomognemo. Ovaj univerzitet i svi fakulteti koji su u njemu, prošli su kroz najveća iskušenja i izazovi se nisu odnosili samo na obezbeđivanje kontinuiteta u održavanju nastave, već su bili duboko povezani i sa sudbinom i stradanjem našeg naroda na ovim prostorima. Drage kolege, vi ste uspeli jer vaš univerzitet i dalje živi, fakulteti u njegovom sastavu i dalje rade, studenti studiraju…i dalje nad ima na Kosovu i Metohiji“ rekla je Dukić Mijatović.

Tradicionalno priznanje Vidovdanska povelja ove godine dodeljena je ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branku Ružiću i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu sa kojim Univerzitet u Prištini ima višegodišnju blisku saradnju.

Vidovdanska priznanja uručena su istaknutim profesorima , a ove godine po prvi put su dodeljena su i istaknutim radnicima univerziteta, sa polja nenastavnih delatnosti.

Najbolji studenti svih fakulteta nagrađeni su diplomama “Istaknuti student” i prigodnim novčanim iznosom.

Akademiji su prisustvovali predstavnici svih univerziteta sa kojima prištinski ostvaruje izuzetnu saradnju, predstavnici studentskih organizacija i lokalnih samouprava.

Održan je i prigodan muzički program u kome su učestvovali studenti muzičkog odseka Fakulteta umetnosti.

Comments

Pročitaj još