• Početna>
  • Vesti>

Završen 28.Mitrovački festival kuture; Nagrada za najupečatljiviji nastup KUD-u”Zahumlje” iz Nikšića

Večeras je u Kosvskoj Mitrovici održan završni koncert kulturno umetničkih društava, učesnika ovogodišnjeg Mitrovačkog festivala kulture.

Druge festivalske večeri svoje koreografije je izvelo šest kulturno umetničkih društava, pokrajinski profesionalni ansambl “Venac” i pevačka grupa “Rašanke” sa gostima. Mitrovačka publika je pokazala koliko volimo i negujemo folklor i naše kulturno nasleđe i aplauzom pozdravila svaki nastup i koreografiju.

Po dve koreografije su izveli gosti iz Nikšića i Beograda, Kulturno umetnička društva “Zahumlje” i “Dimitrije Koturović”, a po jednu ansambl”Venac”, KUD”Kriva reka-Borivojce”, KUD”Kopaonik” Leposavić, KUD”Zvečan” iz Zvečana i KUD”Kosovski božur”” iz Kosovske Mitrovice.

Veče je otvorila pevačka grupa”Rašanke” sa gostima Boškom Milovanovićem profesorom Učiteljskog fakulteta i Isidorom Nekić studentkinjom završne godine fakulteta umetnosti.

Uoči Vidovdana brojne manifestacije, pa tako i ova, pokazuju koliko su srpsko kulturno nasleđe i folklor važni za očuvanje identiteta našeg naroda, a kulturni događaji širom Kosmeta ovih dana svedoče o tome.

U okviru 28. Mitrovačkog festivala kulture u protekloj nedelji mitrovčani su bili domaćini slikarima, pesnicima i folklornim ansamblima iz cele Srbije i Crne Gore. Dodeljene su zahvalnice svim učesnicima, a večeras je nagrada za najupečatljiviji nastup po odluci žirija u sastavu Đorđe Lakušić, David Parlić i Miško Ađančić, pripala KUD-u “Zahumlje” iz Nikšića.

Pehar i prelaznu festivalsku zastavu nagrađenom kulturno umetničkom društvu uručio je u ime Organizacionog odbora festivala, organizatora i pokrovitelja v.d.direktora Kulturnog centra “Dragica Žarković” Milan Mihajlović.

Podsećamo organizator ovogodišnjeg 28.Mitrovačkog festivala kulture je Kulturni centar”Dragica Žarković” a pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još