Slava i Pitijada u Donjoj Gušterici

Foto Opština Gračanica

U Donjoj Gušterici se obeležava seoska slava. U crkvi Svetog Kneza Lazara služena je sveta arhijerejska liturgija, a potom je organizovana i prva Pitijada.

Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, a prisustvovao je veliki broj vernika i predstavnika lokalnih vlasti.

Turistička organizacija Gračanice i Opština Gračanica organizovale su Pitijadu, odnosno takmičenje u izboru najbolje Kosovske pite.

Izložen je veliki broj slatkih i slanih posnih pita, a u izboru se takmičilo čak 17 domaćica iz okolnih sela. Posetioci su mogli da se posluže a, kako je rečeno, deo pripremljenih pita će biti doniran u humanitarne svrhe.

Za najbolju domaćicu u pravljenju Kosovske pite izabrana je Nadica Jorgić iz Preoca, drugo mesto pripalo je Zorici Mihailović iz Dobrotina, dok je treću nagradu osvojila Danijela Simonović iz Batusa.

Priznanja najboljim domaćicama uručila je predsednica Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić.

„Bliži nam se Vidovdan, naš najveći nacionalni dan i veliki hrišćanski dan. Ta nas činjenica obavezuje kao narod da sve što činimo i sve što radimo vezujemo čvrsto za našu veru, za veru u spasenje baš kao što su naši preci to uradili“, kazala je Šubarić.

Organizatori veruju da će ova manifestacija postati deo tradicije, a cilj je bio da se promovišu vrednosti tradicionalne narodne kuhinje.

Comments

Pročitaj još