• Početna>
  • Vesti>

Konkurs za upis studenata u novu školsku 2022/2023 godinu

Foto: TV Most

Prijava kandidata za prvi upisni rok vrši se od 20. – 23. juna. Prijemni ispiri su 29. i 30. juna i 1. jula, osim Fakulteta umetnosti na kojem će prijemni ispit biti 4, 5. i 6. jula. Konačan upis studenata na Univerzitetu vrši se do 14. jula. Prošle godine je Prištinski univerzitet upisalo blizu 2.000 studenata, a u ovoj visokoškolskoj ustanovi se nadaju da će ove godine premašiti taj broj.

Prijava kandidata za prvi upisni rok vrši se od 20. – 23. juna. Prijemni ispiti su 29. i 30. juna i 1. jula, osim Fakulteta umetnosti na kojem će prijemni ispit biti 4, 5. i 6. jula. Konačan upis studenata na Univerzitetu vrši se do 14. jula. Prošle godine je Prištinski univerzitet upisalo blizu 2.000 studenata, a u ovoj visokoškolskoj ustanovi se nadaju da će ove godine premašiti taj broj.

Kada je reč o drugom upisnom roku koji će se održati u septembru prijavljivanje kandidata će se vršiti 1. i 2. septembra, prijemni ispiti će biti održani 5. i 6. septembra, a upis studenata do 15. Septembra, kaže za TV Most prof. dr Vladimir Boranijašević, prorektor za nastavu i studentska pitanja. 

“Pozivamo sve buduće srudente da upišu neki od akreditovanih studijskih programa na našem Univerzitetu. U sastavu Univerziteta nalaze se 10 fakulteta i imamo ukupno 101 akredirovan studijski program, 39 akreditovanih studijskih programa na osnovnim akademskim studijama, 4 na strukovnim akademskim studijama, 2 studijska programa na integrisanim studijama, 40 master studijskih programa, 15 doktorskih akademskih studija i jedan na specijalistčkim akademskim studijama. Mi smo u prethodnim godinama beležili rast upsanih studenata. Prošle godine u konkursnim rokovima za osnovne akademske studije imali smo ukupni uisanih 1.126 studenata, a na svim nivoima studija nešto blizu 2.000 i nadamo se da ćemo ove godine ostvariti taj broj, čak smem da izrazim jedan blagi optimizam da ćemo imati i više upisanih studenata u odnosu na prethodnu godinu”, kaže Boranijašević.

Upisna kvota je na nivou proškogodišnje. Ukupan broj mesta je 1.701.

“Odlukom Vlade Republike Srbije našem Univerzitetu je dodeljeno 1.173 mesta na budžetu i 495 mesta za student koji se samofinansiraju. Imamo i 33 mesta koja se odnose na specijalno određene grupe a to su lica sa invaliditetom, za pripadnike romske nacionalnosti i za državljane Republike Srbije koji su u školskoj 2021/2022 godini srednju školu završili u inostranstvu”, rekao je Boranijašević.

Cene školarine kreću se od 18.000 dinara na Poljoprivrednom fakultetu do 100.000 dinara na Fakultetu umetnosti za studente koji se ne finansiraju iz budžeta i veoma su povoljne u odnosu na druge univerzitete. Od ove godine na Medicinskom fakultetu pored trogodišnjeg studija zdravstvene nege u program se uvode i strukovni zubni tehničar, strukovna medicinska sestra i strukovni fizioterapeut.

Comments

Pročitaj još