Šolc: Sporazum da se okonča priznanjem Kosova

“Dijalog je od značaja za sve građane Kosova. Sporazum treba da se okonča priznavanjem Kosova. Molim strane da pokažu posvećenost dijalogu, iako to izgleda teško”, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za medije nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini.

Šolc je naveo i da je važno da se nastavi dijalog (Prištine i Beograda) uz posredstvo EU i da Kosovo i Srbija, preko inkluzivnog sporazuma, treba da dođu do normalizacije odnosa.

On je naveo i da je sa Kurtijem razgovarao o evropskoj perspektivi Kosova i viznoj liberalizaciji, te dodao da je bilo reči i o Ukrajini.

“Kosovo je na našoj strani, evropskoj strani. Razgovarali smo o Berlinskom procesu. Želum da u okviru Berlinskog procesa sazovemo novu konferenciju u septembru”, rekao je Šolc.

Kurti: Kosovo i Nemačka imaju iste ideale

“Ovo je istorijska poseta za Kosovo. Prva poseta kancelara Nemačke od proglašenja nezavisnosti Kosova. Kosovo i Nemačka imaju iste ideale”, rekao je na konferenciji za medije kosovski premijer Aljbin Kurti nakon razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

“Prošle su 24 godine od kako su se Nemačka i 18 drugih zemalja ujedinile protiv genocida koji je Srbija počinila. Nemačka je igrala važnu ulogu u obnovi i investicijama. Mi nastavljamo da jačamo reforme prava i demokratije, radimo na ispunjavanju poslednjih reformi na ulasku u EU”, rekao je premijer Kosova.

Kurti je najavio da će krajem godine Kosovo aplicirati za članstvo u EU i zatražio da Nemačka podrži Kosovo u nastojanju da se priključi Partnerstvu za mir. 

“Nastavljeni su razgovori o liberalizaciji viza. Što se tiče dijaloga, bili smo kreativni, a Srbija blokira procese, pre svega oko tablica i električne energije”, kazao je on.

Razgovarano je i o Berlinskom procesu i konstatovano da su sagovornici posvećeni zajedničkom regionalnom tržištu.

“Zalažemo se za zajedničko regionalno tržite, ali tražimo da Kosovo ima jednak tretman. Mi očekujemo revitalizaciju Berlinskog procesa pod vašim vođstvom, gospodine kancelaru”, kazao je Kurti.

Comments

Pročitaj još