• Početna>
  • Vesti>

Udruženje kosovskih naftaša traži od vlade ispunjenje zahteva, upozoravaju na zatvaranje benzinskih pumpi

Foto: http://business-magazine.ba

“Udruženje naftaša Kosova” upozorilo je na zatvaranje benzinskih pumpi na celoj teritoriji Kosova ukoliko kosovska vlada ne uzme u obzir njihove zahteve, javlja Kallxo. 

Reagujući na nacrt odluke vlade za utvrđivanje cene nafte, udruženje se obratilo pismom premijeru sa nekoliko zahteva.

Kao primer su naveli zemlje u regionu i EU koje su smanjile akcize na naftne derivate.

Takođe su tražili da se nastavi slobodna tržišna ekonomija, u skladu sa, kako su rekli, kosovskim ustavom.

„Ukoliko navedene zahteve vlada ne uzme u obzir, onda je naš zahtev da se minimalne marže odrede na sledeći način, na osnovu sadašnjeg nivoa cena: veleprodaja 3%; maloprodaja 12 odsto”, kaže se u pismu upućenom vladi.

Dalje, iz ovog udruženja su poručili da su dužni da zaštite postojanje svojih kompanija, kako su naveli, ako se ne uzmu u obzir zahtevi danas upućeni vladi. 

„Žalba na rešenje od 1. marta 2022. godine za naknadu štete prouzrokovane ovom odlukom; žalba na novu odluku, ako bude doneta bez obzira na naše zahteve; zatvaranje punktova za gorivo na celoj teritoriji Kosova tokom ‘promišljanja’ vlade, kako bi se izbegao bankrot“, zahtevi su Udruženja naftaša.

Povodom trenutnih povećanja cena nafte na Kosovu, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine saopštilo je da ova institucija radi na novoj odluci za regulisanje cena nafte koja će, prema njihovim rečima, zaštititi potrošače i konkurenciju po zakonu.

Comments

Pročitaj još