• Početna>
  • Vesti>

Abazović u Ohridu: Podržaćemo svaku inicijativu koja vodi napretku i pomirenju

Foto EPA

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je tokom obraćanja učesnicima samita “Otvoreni Balkan” u Ohridu, da će svaka inicijativa koja vodi napretku i pomirenju imati podršku vlade koju predstavlja.

“Mi prošlost ne možemo da promenimo, sve što možemo da promenimo je budućnost. Inicijativu vidim kao ispomoć da zajednički stvorimo bolju budućnost, zasnovanu na eknomskom napretku, biznisu, mobilnosti građana i većem prijateljstvu, to je po meni ideja Otvorenog Balkana”, rekao je Abazović.

Abazović je naglasio da je „najvažnije je da se vodi dijalog i da se stvori klima napretka u regionu“.

“Ako neko misli da sam može da zadovolji sve potrebe – sretno mu bilo, ali mislim da je takva politika pogubna. Mi na zapadnom Balkanu svi zajedno zaslužujemo jednu drugu priču, koja će da iskaže sve ono najbolje što svi ovi narodi ovde iskazuju pojedinačno”, dodao je.

Rama: Otvoreni Balkan je zbog rata još veća nužnost nego pre

Premijer Albanije Edi Rama, izjavio je na početku samita regionalne inicijative “Otvoreni Balkan” da treba pojačati i sačuvati osobinu regiona da sarađuje, bez straha da će biti više problema ako se zemlje još više spoje i približe.

On je rekao da je skup u Ohridu prvi samit “Otvorenog Balkana” otkako je počeo rat u Ukrajini i da da je “baš zbog toga Otvoreni Balkan veća nužnost nego pre”.

Rama je rekao da se treba okrenuti budućnosti, ali ne zaboravljati prošlost.

“Otvoreni Balkan je bitan za naše građane, za zajednički prostor na kome se rađaju naša deca”, rekao je Rama.

Dodao je da je ohrabrujuća podrška SAD “Otvorenom Balkanu” i izrazio zadovoljstvo zbog učešća crnogorskog premijera i predsedavajućeg Saveta ministara BiH na samitu u Ohridu.

Tegeltija: Nadam se da sam poslednji iz BiH koji dolazi kao posmatrač

Predsedavajući Saveta ministara BiH, Zoran Tegeltija, rekao je na početku samita da u zemlji koju predstavlja “nažalost nema konsenzusa oko pristupanja Otvorenom Balkanu“.

Međutim, izrazio je nadu da je “poslednji koji dolazi iz BiH u ulozi posmatrača”.

Dodao je da će BiH, pre ili kasnije, postati članica “Otvorenog Balkana”.

“Ovde sam jer znam da poslovna zajednica u BiH apsolutno podržava projekat… Ovde sam jer znam da najveći broj građana podržava ovaj projekat”, rekao je Tegeltija.


Od šest balkanskih članica, regionalnu inicijativu “Otvoreni Balkan” podržavaju Srbija, Albanija i Severna Makedonija, čiji su zvaničnici pokrenuli projekat, u cilju međusobnog unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi.

Kosovo i Bosna i Hercegovina ne podržavaju ovu inicijativu.

Comments

Pročitaj još