• Početna>
  • Vesti>

“Dimitrije Popović jedna od najčistijih žrtava našeg vremena”

Foto: Kim

Na gračaničkom groblju danas je služen parastos povodom osamnaeste godišnjice od ubistva Dimitrija Popovića, a potom je ispred kapele koja je posvećena ubijenom mladiću održan pomen. “Veoma je teško, ne može da se zaboravi. Nikada neću oprostiti tim Albancima koji su ubice, a Bog neka im sudi”, poručuje majka Jorgovanka.

Porodica i prijatelji Dimitrija Popovića, sedamnaestogodišnjaka iz Gračanice koji je ubijen dok je sa svojim drugovima večerao u kiosku brze hrane, danas su se okupili kako bi mu odali poštu. Osamnaest godina je prošlo od njegovog ubistva. Majka Jorgovanka podseća da Dimitrije nije proslavio osamnaesti rođendan, ali da se danas njegova porodica i prijatelji okupljaju povodom punolestva od njegove tragične smrti.

“Sve je teže i teže. Kad kažu – “vreme leči rane”, to uopšte nije tačno. Vreme ne može da izleči ranu koja je na srcu, koja je u duši koja je prolila krv po celoj Gračanici”, kazala je Jorgovanka Popović, Dimitrijeva majka.

Za ubistvo Dimitrija Popovića optuženi su Albert Krasnići i Labinot Gaši iz Prištine. Gaši je oslobođen, a maloletni Krasnići, osuđen je na šest godina zatvora.

“Umesto da popiju kafu sa mojim Dimitrijem i sa tim drugovima koji su bili na večeri, a ne dati mu pušku i kola… To ih je neko poterao iz Prištine da idu i pucaju na decu Gračanice”, kaže majka ubijenog mladića.

Parastos na groblju u Gračanici služio je gračanički paroh Darko Marinković. Nakon službe, održan je pomen i u centru Gračanice ispred kapele koja je posvećena Dimitriju Popoviću.

Živojin Rakočević, književnik i novinar kaže da je dirljivo da Gračanica pamti Dimitrija.

“Vidim među vama lica koja su tog dana videla tu krv koja je prosuta na ulicama Gračanice. Suština našeg života je odnos prema žrtvi a Dimitrije Popović je jedna od najčistijih žrtava našeg vremena i našeg doba. Ta žrtva se ugradila u Gračanicu, ugradila se u naše živote, ugradila se u našu kulturu sećanja. Tako danas duboko znamo da je on neko ko je deo nezaborava, deo naših života, deo naših porodica i deo naše ukupne životne realnosti koja na Kosovu i Metohiji govori da nemamo pravo na zaborav”, kazao je Rakočević.

“Osmanaest godina je prošlo kada je zlikovac smogao snage da u sred Gračanice smogao snage a nemajući ni srca, niti duše da ubije Dimitrija, da ga rastavi od života, od ljubavi, od mladosti, od nadanja, od svega onoga čemu se radovao Dimitrije sa svojom generacijom. Osamnaest godina se navršava od punoletstva smrti Dimitija Popovića. Danas bi Dimitrije imao 35 godina”, podsetio je njegov stric, inače pesnik, Ratko Popović.

U čast Dimitrija Popovića u Gračanici se održava i memorijalni turnir u fudbalu. Od 18 časova danas igraju se završne utakmice turnira – “Igrajmo za budućnost, pamtimo Dimitrija”.

Comments

Pročitaj još