• Početna>
  • Vesti>

Rakočević: Zemlja u Dečanima vrh ledenog brega onoga što je SPC i Srbima na KiM bespravno oteto

Foto: RTV Gračanica

Stejt department u godišnjem izveštaju o stanju verskih sloboda na Kosovu i Metohiji upozorio je na slučaj manastira Visoki Dečani. Stejt department u izveštaju navodi da je kosovski ustavni sud u septembru prosledio tužilaštvu informaciju o tome da privremena vlada u Prištini stalno odbija da primeni odluku tog suda iz 2016. godine, kojom se SPC priznaje vlasništvo nad zemljištem oko manastira Visoki Dečani.

Analitičar sa Kosova i Metohije Živojin Rakočević, u izjavi za RTV Gračanica, ističe da je reč o preblagim formaulacijama koje ničemu ne služe.

“Reč je o preblagim formulacijama, koje zapravo ničemu ne služe kada vi kažete sistemu, koji je oteo privatno zemljište manastira Dečani i neće da ga upiše u katastar, ohrabrujemo vas da to uradite vi zapravo kažete da nastave sa svim tim. Dakle, to se tako čita u sistemu koji je navikao da bude uzurpatorski. Ta zemlja u Dečanima je vrh ledenog brega onoga što je Visokim Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji, Deviču, SPC i desetinama hiljada Srba na Kosovu i Metohiji bespravno oduzeto i oteto u proteklom periodu. Period otimanja od 1945. do dana današnjeg nije zaustavljen. On mora da se prekine jednog trenutka i slučaj Dečanske zemlje će biti ta prekretnica u kojoj ćemo mi početi da vraćamo svoju imovinu, svoje vlasništvo. Inače, te osude u kojima se neko ohrabruje da poštuje zakon nemaju smisla i čemu onda zakoni”, istakao je Rakočević.

Comments

Pročitaj još