• Početna>
  • Vesti>

Predsednik Vučić položio zakletvu; Moja dužnost je briga za Srbiju i dobrobit njenih građana

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu pred poslanicima u parlamentu, čime je otpočeo njegov drugi predsednički mandat.

Po ulasku u skupštinsku salu, predsednik Vučić pozdravljen je dugim aplauzom.

Vučić je, držeći desnu ruku na Ustavu Sbrije i Miroslavljevom jevanđelju, najstarijoj srpskoj knjizi, izgovorio tekst zakletve:

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Nakon toga, potpisao je tekst zakletve, a poslanici i gosti pozdravili su ga aplauzom.

Zatim je usledila himna Srbije “Bože pravde”.

Nakon što je predsednik parlamenta Ivica Dačić otvorio posebnu sednicu parlamenta, na njoj je predočen izveštaj Republičke izborne komisije o rezultatima glasanja, u kojem stoji da je Vučić na izborima dobio 2.224.914 glasova građana, što je, takođe, propraćeno aplauzom.

Moja dužnost je briga za SRB i dobrobit njenih građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon polaganja zakletve u Narodnoj skupštini, u obraćanju istakao je da želi da bude predsednik svih i za sve I da će činiti sve u najboljem interesu Srbije.

„Ne postoji veća čast, obaveza, nema ni većeg ponosa od onog koji daje činjenica da vodiš svoju zemlju. Ni veće dužnosti da je sa ponosnom predstavljas. Sve to i obavezu, dužnost, čast i ponos dobio sam od građana na izborima. Oni su izraz volje ubedljive većine koja je mene i najveći deo vas nanovo zadužila da svoj posao obavljamo, ne uvek i kako ta većina želi, već da činimo što je u najboljem interesu Srbije”, naglasio je on.

Vučić je rekao da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi po obavezama, zadnji po privilegijama, da radi više, da ne traži više za sebe, ali apsolutno sve za Srbiju.

“Veliki Konfučije je rekao da kompromis može da se pravi sa svim osim sa idealima. To nameravam da sledim. Meni je ideal Srbija I dobrobit njenih građana”, ukazao je on.

Želim da Vlada bude formirana do kraja jula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon polaganja zakletve u Narodnoj skupštini za drugi mandat, rekao je da želi da nova vlada Srbije bude formirana do kraja jula.

„Formiranje nove Vlade je od presudnog značaja imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo, tešku situaciju. Već danas svi zajedno moramo da razmišljamo, a ne mogu sam, kao neko ko je dobio veliku podršku naroda, već je potrebna vlada, a radiće ona koja ima pun legitimitet, a ne u tehničkom mandatu. Moramo da se bavimo novim sankcijama, u kojima možemo ponovo biti oštećeni pa ćemo moliti evropske partnere da budemo pošteđeni“, istakao je on.

Najavio je da će započeti konsultacije sa svim parlamentarnim partijama čim bude formiran novi saziv Narodne skupštine Srbije.

„Uveren sam da će nova Vlada prihvatiti neke od mojih saveta i molbi i verujem da će mandatar doneti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da uključimo što više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske, romske, manjine, predstsvanika svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji. Koji imaju samo jednu domovinu, a to je Srbija, koji je beskrajno vole, koji planiraju da žive ovde upravo kao i mi“, istakao je on.

Vučić je naglasio da zna da se kaže pripadnici nacionalnih manjina, ali da on radije govori o divnim građanima, narodima, koji ne pripadaju većinskom narodu, a koji su uvek bili uz Srbiju, pomagali i zajedno sa nama delili dobro i zlo i rešavali sve muke i probleme.

Srbija se ponaša u skladu sa pricipima međunaronog prava

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da je ponosan na Srbiju koja se danas ponaša u skladu sa pricipima međunarodnog javnog prava i ume da osudi njegovo kršenje nedvosmisleno i jasno, ali i na Srbiju u kojoj nema ni antizapadnog niti rusofobnog ponašanja.

“Kod nas su doborodošli i Dostojevski i Šekspir, Gete i Hemingvej, to je nešto na šta Srbija može da bude ponosna makar bila i jedna od retkih zemalja u savremenom svetu”, poručio je Vučić u parlamentu Srbije nakon polaganja zakletve za novi petogodišnji mandat predsednika zemlje.

Istakao je da se svet pred našim očima na dnevnom nivou dramatičnoi menja, nikada više i brže, i da je napad na Ukrajinu prekretnica u međunarodnim odnosima.

“Rusija želi prekid zapadne dominacije, tvrde i meke moći i širenje NATO, Kina ne želi status kvo nedodirljivost zapadne snage i bezuticajnost drugih, a Zapad želi očuvanje sopstvene prevlasti u svetu, istovremeno pozivajući se na kršenje međuanrodnog javnog prava od strane Rusije i Kine”, naveo je Vučić.

Kaže da je tačno da je pogaženo međunarodno javno pravo napadom na Ukrajinu, ali da se to desilo na desetine puta u savremenom svetu, a da su ključni protagonisti i današnji veliki borci za poštovanje međunarodnog javnog prava bile zapadne sile.

“Mi to u Srbiji na najbolji način možemo da potvrdimo, jer je Srbija napadnuta 1999. bez odluke UN, a da naša zemlja nije okupirala pre toga nijednu drugu. I posle je i sada otimana uprkos postajanju Rezolucije 1244 i to tvrdeći da su u pravu. A ako kazemo da mislimo drugačije onda nismo za budućnost i nismo dovoljno demokrate i bavimo se suviše prošlošću”, konstatovao je Vučić.

Kaže da je Srbija stajala na raskršću raližičitih civilizacija, vera i kultura što nas podstiče dodatno da to nasleđe čuvamo još jače i odlučnije nego ikada pre.

Preko nas se ukrštali putevi tuđih interesa i ambicija, ali i naših pobeda i poreza koji su ostavili duboke ožiljke, mnogi su kod nas dolazili bez poštovanja, a odladzili sa divljenjem prema našem narodu i tako ponosnoj Srbiji, istakao je Vučić.

Naglasio je da je u naš narod utkan slobodarski i prkosni i nesalomivi duh, u sve naraštaje našeg naroda.

Srbija će ljubomorno čuvati vojnu neutralnost

Srbija će ljubomorno čuvati svoju vojnu neutralnost, naglasio je danas predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve za drugi predsednički mandat.

Vučić je podsetio da Srbija nije politički neutralna jer se nalazi na evropskom putu, ali istakao da vojnu neutralnost moramo da čuvamo.

“Svoju vojnu neutralnost moramo da čuvamo, svuda oko nas su NATO zemlje ili teritorije na kojima se nalazi NATO. Ne postoji nijedna teritorija, zemlja oko Srbije gde nije NATO. Srbija je kao malo ostrvo i neki analitičari navode to kao problem, ali da vam kažem šta je problem u tome što verujete svom narodu, što verujete junačkom genu svojih građana, da smo bili i da ćemo biti u stanju da čuvamo svoju zemlju i da ne želimo da pripadamo nijednom vojnom bloku”, kazao je predsednik.

Dodao je da želimo da imamo pravo da čuvamo svoje granice, svoju zemlju i istakao da danas imamo finansijski više snage za to, nego što je imala ranije.

“Srbija danas više nikome ne bi bila lak plen kao što je bila, uprkos našem ogromnom srcu, 1999. godine. To je nešto na šta sam ponosan, nikoga ne napadam, nikoga ne ugrožavam, ali niko se neće drznuti i niko više onako lako, zbog svog geopolitičkog interesa, neće smeti da krene onako na Srbiju. Ne samo što nas voli ili ne, već zato što je Srbija snažnija, a snažnija je zahvaljujući narodu i građanima Srbije koji su verovali u svoju vojsku, koji su u nju ulagali”, naveo je.

Predsednik ističe da je to i zahvaljujući što narod i građani Srbije znaju da je put neutralnosti put u budućnosti za građane naše zemlje.

Srbija će posebnu pažnju posvetiti odnosima sa Hrvatskom

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija nastaviti da unapređuje odnose sa zemljama u regionu i svim svojim komšijama uvek pružati ruku zajedništva i pomoći, kao i da u narednom periodu posebno treba posvetiti pažnju razvijanju odnosa sa Hrvatskom.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija dosta postigla kada je reč o unarpređenju odnosa sa zemljama u regionu i da sada Srbija ima nikad bolje odnose sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom i Turskom i posebno zbog inicijative Otvoreni Balkan sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Istakao je da će se za inicijativu Otvoreni Balkan boriti svim srcem i zahvalio patrijarhu Porfiriju na, kako je rekao, izuzetno mudrim odlukama koje je doneo i time doprineo bratstvu sa makedonskim narodom.

Poručio je patrijarhu da ne brine o nekim dnevnim izveštajima već o sudu istorije.

Vučić je naglasio da je Srbija zato sada najpopularnija zemlja u Severnoj Makedoniji i da ih naš narod dožviljava kao braću i više nemamo nijedna problem u odnosima dve zemlje.

“Moraćemo posebno da posvetimo pažnju odnosima sa Hrvatskom saglasimo se da ni na šta iz prošlosti ne gledamo na isti nacicn i da su pogledi u prošlost različiti. I probamo da nađemo iste naočare i dvogled za budućnost, da vidimo šta možemo zajednički da uradimo za budućnnost”, rekao je Vučić.

Poručio je da će vrata Beograda uvek biti širom otvorena za razgovor sa Zagrebom.

Vučić je rekao da se to isto odnosi i na Sarajevo, ali da će Srbija uvek štititi interese međunarodnog prava, Republike Srpske i Srba, kao i poštovanje Dejtonskog sporazuma i integritet BiH.

“Uvek ćemo tražiti da nema menjanja Dejtona bez saglasnosti sva tri naroda i uvek ćemo ibti uz Republiku Srpsku i razvijati naše odnose”, naglasio je Vučić.

Takođe, poručio je da će Srbija uvek pomagati Republici Srpskoj ne ugrožavajući druge.

Predsednik Srbije je poručio gostima iz Republike Srpske u parlamentu da ne sumnjaju u to koliko ljudi u Srbiji vole Srpsku i da je ne vole manje nego što Srbi u Republici Srpskoj vole Srbiju.

Istakao je da je veoma važano da postoje dobri odnosi sa Bošnjacima, uprskog političkim razlikama i tome da neko ponekad i ne želi da prihvati ispruženu ruku da gradimo dobre i prijateljske odnose.

Vučić je rekao da nedavni incidenti koji su se desili u Priboju višse nikad ne sme da se ponove i naglasio da se Bošnjaci u sportu svim srcem i sa ponosom bore za Srbiju.

“Treba da budemo ponosni na našu bošnjačku braću koja se za Srbiju sa ponosnom bore”, istakao je Vučić.

Kako je rekao, ne možemo da menjamo čitav svet, već možemo samo da ga prihvatimko takav kakav jeste i tražimo svoje mesto u njemu, menjamo sebe i gradimo svoju zemlju u svakoj oblasti.

Ključni cilj da Srbija bude još bolja zemlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da će ključni cilj, njegovog drugog I poslednjeg mandata, biti da kada ode sa ovog mesta zna da je Srbija bolja zemlja nego što je bila kada je na tu dužnost stupio.

„Nema žrtve koju neću da podnesem zarad tog cilja, nema stvari koju ću da uradim, truda na koji neću biti spreman. Zato što sa idealima nema kompromisa. To jedina stvar oko koje nema kompromisa, a sve ostalo je njemu podložno. Kompromis je lepa, a ne ružna reč. Upravo Srbija je moj jedini ideal“, naglasio je Vučić.

Rekao je da stavljajući ruku na Ustav Republike Srbije I Mirosavljevo Jevanđele preuzima na sebe breme velike odgovornosti.

„I to nije samo odgovornost prema ovoj generaciji gradana Srbije, već i prema svojim velikim prethodnicima, a posebno prema pokoplenjima koja slede. Veliki Njegoš kaže pokolenja dela sude. Živim u uverenju da će naša politika odoleti sudu vremena, i da će buduća pokolenja, lišena emocija kojima su izločeni direktni učesnici, sa bezbedne istorijske distance naše vreme oceniti kao vreme ozbiljne stabilizacije i uzleta Srbije”, kazao je on.

Vučić se zahvalio starom sazivu Skupštine Srbije rekavši da su doneli važne promene za Srbiju, usudili da kažu da neće svu vlast u svojim rukama, omogućili nezavisno pravosuđe, donosili najvažnije zaključke u teško vreme kao što je vreme kovida I kada je trebalo finansijski sačuvati zemlju.

“Mnogo toga dobrog ste uradili, a istorija je ta koja će da sudi, a ne neko na dnevnom nivou”, poručio je on.

Vučić se zahvalio bivšim predsednicima na ogromnom doprinosu, koji su današnjim prisustvom pokazali da ne zaboravljaju šta je država, i da se uvek drže osnovnog principa da interesi države moraju biti iznad ličnih.

Čelnicima RS se zahvalio što je sa njima mnogo toga uradio u prethodnih pet godina, što su zajedno mnogo toga učinili dobrog za srpski narod.

“Sigurno pravili smo I greške. Željka, Mile, hvala što ste me trpeli I moje drugačije stavove, što ste bili u stanju da shvatite da ne moramo imati uvek iste stavove, ali da imamo uvek isti cilj a to je dobrobit našeg naroda”, rekao je Vučić.

Zahvalio se posebno i patrijarhu Porfiriju I SPC što su uvek uz srpski narod.

Posebno, emotivno, zahvalio se svojoj porodici, rekavši da im nije bilo nimalo lako u prethodnih pet godina.

Danilu, Milici, Vukanu beskrajno vas volim i tata ništa ne bi bez njih mogao”, poručio je Vučić čija su deca i roditelji prisustvovali današnjoj ceremoniji polaganja zaklatve.

Ove reči predsednika propraćene su velikim aplauzom svih prisutnik.

Na kraju je predsednik poručio “Moliću se Bogu na isti način kao što je činila Rebeka Vest dok su nacističke bombe padale na njenu zemlju” i citirao njene reči” Dopusti mi da se držim srpski”.

“Neka živi Srbija “, završio je svoj govor u kojem je predstavio ključne prioritete svog drugog mandata na mestu šefa države.

Comments

Pročitaj još