• Početna>
  • Vesti>

Petković sa direktorom direkcije za Balkan MSP-a Italije o ZSO, povraćaju imovine Dečanima, dijalogu…

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa direktorom direkcije za Balkan Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije, Andreom Kaskoneom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je, kako se navodi u saopštenju, sagovornika upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od devet godina. Priština uporno beži i od sprovođenja dogovora o energetici, pravosuđu, slobodi kretanja, a nema ni pomaka sa prištinske strane po pitanju nestalih“, rekao je direktor Petar Petković.

“Međutim, pored toga što prištinske vlasti ne žele da sprovode odluke i sporazume iz Brisela, oni ne žele da sprovode ni sopstvene odluke, pa tako već šest godina odbijaju da izvrše odluku takozvanog Ustavnog suda u Prištini i manastiru Visoki Dečani vrate 24 hektara zemljišta, što je eklatantan dokaz da na KiM ne postoji vladavina prava”, upozorio je Petković, a navodi se u saopštenju.

Petković je gosta detaljno informisao i o položaju našeg naroda u pokrajini, kao i o seriji svakodnevnih napada na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve, kojih je, kako je rekao, od početka prošle godine bilo ukupno 179, što ozbiljno podriva napore za rešavanje konflikta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da i svakodnevne političke poruke kosovskih političara nagoveštavaju da Priština ne namerava da iskreno učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu.

Petković je dodao da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, jer je nesuglasice na zapadnom Balkanu moguće rešavati isključivo dogovorom i kompromisom, a svaki pokušaj nametanja rešenja kroz jednostrane akte i provokacije za posledicu neminovno ima destabilizaciju prilika na terenu.

Comments

Pročitaj još