Skupo gorivo i odricanje od automobila

Foto: Youtube/Printscreen

Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.

Automobile već sada u garaži, dvorištu ili na parkingu češće ostavlja 11% ljudi, duplo manje nego u Nemačkoj gde taj procenat, prema anketi agencije JuGav (YouGov) iz marta ove godine, iznosi 22,9 odsto.

Ipak, dok u Nemačkoj 12 odsto anketiranih namerava manje da vozi, čak 30% onih koji su učestvovali u našoj anketi “planira” da to učini.

Procenat vozača koji ne mogu ili ne žele da štede jer zavise od automobila u Nemačkoj, prema anketi portale mobile.de, iznosi 44,8.

Od ukupnog broja učesnika ankete (145) na portalu radiokim.net, 59% je navelo “ništa neću menjati, voziću auto kao i do sada”.

Istovremeno, za odricanje od automobila najveća motivacija je novac.

Očigledno da veliki broj anketiranih zavisi od svog automobila, između ostalog i zbog nedostatka lokalnog javnog prevoza na centralnom Koaovu, zbog posla ili transporta. Većina radno angažovanih koristi automobil najmanje pet puta nedeljno.

Comments

Pročitaj još