Parastos stradalim Srbima u Cernici

Na mestu gde su pre 22 godine stradala trojica Srba, među kojima i četvorogodišnji Miloš Petrović, novopostavljeni vikarni episkop novobrdski Ilarion sa sveštenstvom služio je parastos.

28.maja 2000.godine u selu Cernica, na samo par kilometara od Gnjilana, napadač je otvorio rafalnu paljbu na Srbe ispred seoske prodavnice. Osim četvorogodišnjeg Miloša ubijeni su i njegov stric Vojin Vasić i Tihomir Trifunović. Ni danas, posle 22.godine počinilac ovog zločina nije procesuiran, iako su, kako tvrde meštani, pronađeni svi potrebni dokazi.

U crkvi svetog Ilije vladika Ilarion služio je parastos.

“Svaka ulica je ovde u Cernici krvarila posle rata i svi nosite rane toga stradanja. Ali treba da se potrudimo da se to naše stradanje završi u Vaskršnjoj radosti, zato što vaskrsenja ne biva bez smrti. Mi se pripremamo za večno vaskrsenje i radost toga večnog života već sada osećamo”,kazao je novopostavljeni vikarni episkop novobrdski Ilarion.

Parastosu je pored brojnih meštana ovog i okolnih srpskih sredina prisustvovao i načelnik Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga, Davor Petković.

“Teško je svima nama, posebno porodicama koje su morale da prolaze kroz te tragedije svih ovih godina. Najteže od svega je što nemamo epilog, što nikad niko nije odgovarao. I dokle god imamo takve situacije imaćemo i sukobe”, izjavio je za Rtv Puls,Davor Petković.
Od 1999. do 2003. godine u Cernici je ubijeno sedmoro ljudi. Život preostalih Srba u ovom mestu je i dalje veoma težak, kaže meštanin Milivoje Nisić.

“Odlučni smo da ostanemo da živimo u Cernici. Od danas će biti tradicija da se svake godine 28.maja okupljamo ovde kako bi odali počast našim nevino stradalim meštanima”, kaže Milivoje Nisić.
U multietničkom selu Cernica do 1999. godine bilo je 128 srpkih porodica sa blizu 800 stanovnika. Danas ih je oko 130 u 44 kuće.

Comments

Pročitaj još