• Početna>
  • Vesti>

Fondacija “Gnezdo” donirala školama na severu KiM pomoć vrednu tri miliona dinara

Foto: Namanja Pančić

Nekoliko škola na severu Kosova i Metohije danas su dobile donaciju vrednu oko tri miliona dinara, koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade “Gnezdo” Grada Beograda.

Pomoć su dobile dve škole iz severnog dela Kosovske Mitrovice – Osnovna škola “Vlado Ćetković” kojoj je donirano 50 klupa i 100 stolica i Specijalna škola “Kosovski Božur” koja je dobila 50 stolica, dok su Osnovnoj školi u opštini Leposavić poklonjeni klavir, desktop i laptop računari.

Direktorka Fondacije “Gnezdo” Tanja Popović je rekla da ju je načelnik školske uprave kontaktirao prošle nedelje i pitao na koji način ta fondacija može da pomogne školama i deci sa KiM.

“U razgovoru sa njim saznala sam, da su im potrebne đačke klupe, stolice, klavir i kompjuteri”, rekla je Popović.

Istakla je da je Gradu Beogradu i Fondaciji “Gnezdo” pođednako važno svako dete, bilo da živi u Beogradu ili na severu KiM, te da su to ovom donacijom i pokazali.

Predsednik Privremenog organa opštine Severna Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je rekao da je Fondacija “Gnezdo” jasan pokazatelj odgovorne politike koju sprovode Grad Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istakao je da je oprema koja je stigla u škole na severu KiM veoma značajna i da to jasno pokazuje da nema razlike između dece u Beogradu i mestima na severu KiM.

“Svi smo jednaki i svi težimo ka boljem”, istakao je Spirić i zahvalio Fondaciji “Gnezdo”.

Podsetio je da je, osim ove donacije, Grad Beograd i u prethodnom periodu pomagao Srbima sa KiM.

“Mnoge aktivnosti koje su realizovane u prethodnom periodu i koje će uslediti ubuduće predstavljaju čvrstu i neraskidivu vezu srpskog naroda na KiM sa Beogradom i to će ubuduće biti cvršće, jače i naprednije. Sigurni smo da to, kao što i današnji dan pokazuje, zajedno možemo jer ne postoje nikakve prepreke da stvaramo bolju budućnost za našu decu”, rekao je Spirić.

Direktorka Osnovne škole “Leposavić” Silvana Magovčević zahvalila je na donaciji koja je, kako je istakla, za ovu i ostale škole na severu KiM veoma značajna.

“Značajna je jer će nam omogućiti da naša deca rade u boljim uslovima u narednom periodu”, rekla je Magovčević.

Škola “Kosovski božur” je škola za osnovno i srednje obrazovanje dece sa posebnim potrebama.

“Od osnivanja škole i dobijanja nove zgrade stolice koje smo dobili tada, pre 15-ak godina, loše su jer su svakodnevno bile u upotrebi tako da nam ovo itekako znači”, rekla je direktorka škole “Kosovski božur” Marta Popović i zahvalila Fondaciji “Gnezdo”.

Navela je da trenutno imaju 50 učenika, ali da se taj broj konstantno menja jer, kako je objasnila, deca vrlo često počnu obrazovanje u redovnim školama, ali nakon nekog vremena uz saglasnost roditelja pređu u školu “Kosovski božur”.

Popović je istakla da je važno da postoje ljudi koji žele da pomognu deci sa posebnom potrebama i dodala da rukovodstvo škole radi na tome da se podigne svest da ta deca nisu ništa drugačija od ostale dece i da imaju iste potrebe.

Škola “Vlado Ćetković” nekada se nalazila u južnom delu Kosovske Mitrovice, ali je nakon rata smeštena u prostorije Osnovne škole “Branko Radičević”.

“Ova donacija značajna je za učenike obe škole”, kaže direktorka škole “Vlado Chetković” Daliborka Mijailović, navodeći da tu školu pohađa 300 đaka i da su to uglavnom deca romske nacionalnosti koja žive u južnom delu Kosovske Mitrovice.

“Ova deca su korisnici socijalne pomoći i svaki vid pomoć je velika korist za njih. Više puta smo se obracali raznim fondacijama i ovo je prva pomoć koja nam stiže od fondacije ”Gnezdo””, rekla je Mijailović.

Dodala je da veliku pomoć imaju od Privremenog organa Kosovske Mitrovice i načelnika školske uprave koji se, kako kaže, maksimalno trude da obrazovanje za ovu decu bude na zavidnom nivou.

Comments

Pročitaj još