• Početna>
  • Vesti>

MZP i Kancelarija za KiM: Na KiM se vraća 40 srpskih porodica

Foto: MZP

U okviru pete faze projekta ”Povratak i reintegracija na Kosovu”, na Kosovo će se vratiti četrdeset srpskih raseljenih porodica, saopšteno je danas iz Ministarstva za zajednice i povratak.

Radi se o projektu koji finansiraju Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Ministarstvo za zajednice i povratak, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM).
Na sastanku u Beogradu, kome je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je porodicama saopštio da imaju apsolutnu podršku ministarstva koje vodi da se nakon više od dve decenije vrate u mestima u kojima su živeli i da je ovo ujedno i poziv svim raseljenima na povratak.
”Verujem da je ovo veliki dan i za porodice ali i za nas jer jedino na ovaj način možemo da pomerimo stvari unapred kada je reč o povratku, koji je već duže vreme u stagnaciji. Iskrenom voljom onih koji žele da se vrate u svoje domove i koordinacijom i podrškom svih nas ove porodice će na Kosovo biti vraćene. U narednom periodu ćemo još intenzivnije raditi da broj povratničkih porodica na Kosovu bude veći. Hvala međunarodnim partnerima, direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću što je danas ovde i što zajednički ulažemo napore da jedan dug i težak proces pokušamo da unapredimo” rekao je Rakić, prenosi se u saopštenju.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je tom prilikom istakao da mu je zadovoljstvo što je danas imao priliku da čuje naše raseljene sa Kosova.
“Znam da su vam srce i duša tamo gde ste rođeni, gde god da se čovek snađe i pronađe, od rodnog mesta ne može da ode. Zato smo kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju tu da vam pomognemo da vaš povratak bude održiv i to činimo i činićemo u budućnosti. Imamo brojne programe za povratnike kroz pomoć u građevinskom materijalu, finansijsku povratničku pomoć, setveni i poljoprivredni materijal za povratnike, besplatnu pravnu pomoć… Želim da zahvalim i gospodinu Rakiću na svemu što čini za naš narod u pokrajini i naše povratnike, a kada radimo zajedno tada rezultati ne mogu da izostanu.”,prenosi se u saopštenju Petkovićeva poruka.
Raseljene porodice sa kojima su danas razgovarali ministar Rakić i direktor Petković su istakle da nikada nisu odustale od namere da se vrate na Kosovo i da je pružena ruka u toj nameri velika stvar za njih.
Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak zajedno sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije obilaze Lazarevac, Čačak, Smederevo, Lapovo, Niš, Aleksandrovac i Pirot i razgovaraju sa potencijalnim povratničkim porodicama o realizaciji povratka.

Comments

Pročitaj još