Lidija Dimkovska sutra gost “Akvarijusa”

Foto: readingbalkans.eu

Gošća Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u ponedeljak 16. maja 2022. godine biće Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih pisaca, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije. Program je zakazan za 20 časova. Razgovor sa ovom autorkom realizuje se u okviru Festivala književnosti ZaNa II koji, u saradnji sa PKC „Akvarijus“ organizuje Fondacija „Demetra“, a podržava UNMIK.

Ulaz je slobodan.

Lidija Dimkovska severnomakedonska je pesnikinja, prozaista, esejista, teoretičar književnosti i prevodilac. Rođena je 11. avgusta 1971. godine u Skoplju. Završila je Filološki fakultet u Skoplju u grupi za Opštu i komparativnu književnost, a doktorirala je na temi rumunska književnost na Filološkom fakultetu u Bukureštu (Rumunija), gde je radila kao predavač makedonskog jezika. Trenutno živi u Ljubljani.

Objavila je šest zbirki pesama, tri romana, dnevnik i zbirku kratkih priča. Na srpski su prevedeni romani „Skrivena kamera“ i „Rezervni život“. Dominantne teme u stvaralaštvu Lidije Dimkovske su život žena na području Balkana i Evrope, ali i migracije i egzil. Dobitnica je više domaćih i međunarodnih priznanja, između ostalih i Nagrade za književnost Evropske unije, za roman „Rezervni život“ 2013. godine.

Njene knjige prevedene su na petnaest jezika. Učestvovala je na književnim festivalima i književnim rezidencijama širom sveta

Comments

Pročitaj još