• Početna>
  • Vesti>

Predstavi “Zvonar Bogorodičine crkve” dve nagrade na festivalu u Zaječaru

Foto: Narodno pozorište Priština

Predstava “Zvonar Bogorodičine crkve” osvojila je dve nagrade na 12 pozorišnom festivalu za decu “ZajeČAR” u Zaječaru.

Glumci predstave “Zvonar Bogorodičine crkve” u kategorijama: najbolji glumac i najbolja predstava.

Predstava „Zvonar Bogorodičine crkve“ Viktora Igoa u režiji Dejana Cicmilovića odlukom žirija publike, sa prosečnom ocenom 9,80 proglašena je za najbolju na festivalu.

“Naravno da mi itekako znače ove nagrade, pre svega zato što je ovo prva predstava koja je napravljena u produkciji Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, Fakulteta umetnosti u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Doma kulture Gračanica. Ovo je potpuno logična saradnja koja je trebalo još ranije da bude uspostavljena. Predstava napravljena u toj produkciji već je postigla prilično veliki uspeh. Nagrada žirija publike za najbolju predstavu i nagrada stručnog žirija za najboljeg glumca na festivalu su sigurno nešto što imponuje i što predstavlja neki putokaz za dalje. Ova saradnja treba da se nastavi, to je odličan model kako da se unapredi Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici i studenti Fakulteta umetnosti i našeg odseka, kada dobiju priliku da se iskažu kroz uloge u predstavama” rekao je reditelj predstave Dejan Cicmilović.

Nagrada za najboljeg glumca Festivala dodeljena je Nikoli Stankoviću koji u predstavi”Zvonar Bogorodičine crkve” igra Sveštenika Frola.

„Sveštenik Frolo u predstavi „Zvonar Bogorodične crkve“ zaboravio je na ljubav i prijatelje, iza istrajne namrgođenosti i strogosti uspešno je sakrio usamljenost i želju za prihvatanjem koju je uz oproštaj dobrih ljudi dobio. U takvom snažnom i nadahnutom tumačenju Nikola Stanković dobija nagradu najboljeg glumca Festivala“- navodi se u saopštenju stručnog žirija.

“Kada smo sedeli na večeri, nakon odigrane predstave, jedna od koleginica se požalila kako je zaboravila ogrlicu u garderobi pozorišta, na šta sam joj ja odgovorio “polako, sve je u redu, uzećemo kad budemo dolazili po nagradu”. I eto ga, stvarno se desilo, i to ne jedna nego dve. Ocena publike, naročito one najmlađe, znači puno, oni su publika kojoj treba verovati i koja neće ostati nedorečena ako im se nešto sviđa ili ne sviđa. Što se tiče glumačke nagrade koju sam dobio za ulogu Frola, mogu da kažem da sam se stvarno prijatno iznenadio. Nagrada je potvrda za uložen trud. Ona je podstrek za nastavak. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u stvaranju ove predstave” -rekao je Nikola Stanković.

Dramatizaciju Igoovog teksta uradila je Biljana Mitrović, a lekturu mr Andrijana Videnović. Za koreografiju su bili zaduženi Elena Gromilić i Igor Naumoski, o scenografiji su brinuli Dejan Cicmilović i Dejan Stepić, kostimograflinje su Ljilja Ružić i Bojana Kostadinović, a kompozitor Novak Ašković. Dizajn plakata je uradila Aleksandra Arvanitidis.

Predstava je nastala kao rezultat poslovno tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i Doma kulture „Gračanica“.

Žiri ovogodišnjeg 12 pozorišnog festivala za decu “ZajeČAR” činili su: Ana Bretšnajder predsednik, Miloš Tanasković član, i Marija Stanković član.

Comments

Pročitaj još