• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Saracinom: Srbija će još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put i izrazio očekivanje da će angažman specijalnog izaslanika Saracina dati dodatni zamah saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, što bi u znatnoj meri doprinelo očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

U tom kontekstu, Vučić je naglasio da je Srbija svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima.

U tom smislu, istakao je da Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i prevazilaženje problema nasleđenih iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku evrointegracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

“Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju”, naglasio je Vučić i dodao da je od ključnog značaja da se ovi napori prepoznaju i u samoj Evropskoj uniji, kako bi se zemljama regiona pružili podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, predsednik Vučić je ponovio da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je Srbija zainteresovana za dodatno jačanje ove saradnje, budući da se sve više profiliše kao jedna od najatraktivnijih i najsigurnijih svetskih destinacija za investiranje.

Vučić je naglasio da se Srbija zalaže za punu i doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda, smatrajući da ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Predsednik Vučić je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština, koje izostaje već više od devet godina.

Saracin: Očekujemo od Srbije da se usaglasi sa odlukama EU

Specijalni izaslanik savezne vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuel Saracin rekao je da je predsedniku Vučiću tokom sastanka preneo poruku koju su mu preneli i nemački zvaničnici prošle sedmice i ponovio da od Srbije očekuju da se usaglasi sa odlukama EU.

Saracin je, odgovarajući na pitanja novinara tokom regionalne konferencije “Revitalizacija vrednosti EU”, istakao da njegovo prisustvo u Beogradu pokazuje koliko Nemačka želi kontinuirano i aktivno angažovanje sa Srbijom.

Na pitanje da li postoji nešto na čemu Nemačka insistira kada je reč o evrointegracijama, a odnosi se na kosovsko pitanje, Saracin je kazao da se “ni Kosovo, niti Srbija” ne mogu nadati napretku bez postizanja normalizacije odnosa u okviru Briselskog dijaloga.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa odnosom Srbije i Rusije, a u kontekstu rata u Ukrajini, Saracin je rekao da je ubeđen da je srpskom narodu Evropska unija atraktivnija od Rusije.

“Očekujemo od Srbije da se usaglasi sa odlukama EU. To ne mora biti odjednom, već postepeno. Jasno je da od nove vlade očekujemo jasnije korake, ne prema nama, već prema svom javnom mnjenju”, naveo je Saracin.

Najavio je da će tokom dana razgovarati i sa proevropskom opozicijom u Srbiji.

Comments

Pročitaj još