• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Kamenovan autobus sa povratnicima kod Rudnika

Humanitarni autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Kosovsku Mitrovicu, kamenovan je jutros oko 9 časova, u mestu Rudnik, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Ovim besplatnim prevozom koji finansira Kancelarija za KiM Srbi iz Osojana se prevoze u Kosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove, zdravstvene preglede ili administrativne obaveze. Tek pukom srećom u napadu nije bilo povređenih, ali su putnici izrazito uznemireni i zastrašeni nakon ovog incidenta. Vozač je pozvao policiju koja je izvršila uviđaj” navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM ističu da su Srbi povratnici posebno osetljiva kategorija stanovnika na Kosovu i Metohiji i da stopa povratka iznosi manje od dva odsto što je najmanje u jednom postkonfliktnom području, i dodaju da upravo ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uz uzurpaciju imovine među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka.

“Šta je kome grupa putnika povratnika zasmetala, da su postali meta albanskih huligana i ekstremista? Serija agresivnih i bezumnih napada na Srbe na prostoru Kosova i Metohije ovim je nastavljena, a najnoviji napad na povratnike, test je i za predstavnike onih međunarodnih organizacija koje bi trebalo da obezbede miran i bezbedan život Srba na KiM, da svoj zadatak i ispune. Posebno zabrinjava što ne postoji ni volja, ni želja političara iz Prištine da osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca, čime bi jasno i nedvosmisleno pokazali da su spremni na zajednički suživot sa srpskim narodom” stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije dalje napominju da zvanična Priština samo potpiruje netrpeljivost.

“Naprotiv, od predstavnika Privremenih institucija samouprave u Prištini imamo samo agresivne i antisrpske izjave kojima potpiruju mržnju i netrpljivost prema Srbima i direktno izazivaju incidente na terenu. Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da se hitno i bez odlaganja napadači na humanitarni autobus uhapse i sankcionišu i apeluje na predstavnike međunarodnih organizacija koji deluju na prostoru KiM da ovaj incident javno i jasno osude i podignu bezbednost Srba na viši nivo” ističe se na kraju saopštenja.

Comments

Pročitaj još