• Početna>
  • Vesti>

Nikolić povodom 8.maja – Dana Crvenog Krsta : Više od jednog veka Crveni Krst Kosovske Mitrovice se uspešno odupire svim izazovima

Crveni Krst Kosovske Mitrovice će i ove godine tradicionalno obeležiti 8.maj Dan Crvenog Krsta i Crvenog polumeseca i nedelju Crvenog Krsta koja se obeležava od 8. do 15.maja.

U istorijatu najstarije humanitarne organizacije stoji da je na inicijativu revolucionara Anri Dinana osnovana 1864. godine, kao humanitarni pokret  i tada je 12 zemalja sveta usvojilo prvu konvenciju u Ženevi, gde su proklamovani principi Crvenog Krsta

Već 1876. godine na inicijativu Vladana Đorđevića, uglednog vojnog lekara, osnovano je Srpsko društvo Crvenog Krsta u Beogradu a njegov prvi predsednik bio je mitropolit Mihajlo Jovanović.

“1919. godine grupa entuzijasta, okupljena oko humane ideje formirala je i u Kosovskoj Mitrovici Društvo Crvenog Krsta. Postoje pisani tragovi a autori knjige „Srpska prosveta i kultura u Kosovskpoj Mitrovici“,čiji su autori Zoran Vukadinović i prof Milovan Bogavac obradili su i istorijat mitrovačkog Crvenog Krsta. Prema tim pisanim beleškama prvi odbor su sačinjavali, predsednik Petar Jokanović, potpredsednici Dušan Tanasković i Sulejman Haznadarević, sekretar Stojan Studić i blagajnik Miroslav Bazović“, rekao je sadašnji sekretar Crvenog Krsta Kosovske Mitrovice Saša Nikolić i dodao da mu je čast da pomene prve članove odbora s obzirom da je prošlo više od jednog veka od osnivanja.

Crveni Krst je 103 godine, bio uz narod, delio je sudbinu svog naroda i danas sa ponosom možemo da kažemo da je uspeha mnogo u veku za nama a kroz ovu humanitarnu organizaciju prošla je plejada humanih i odgovornih ljudi. Za taj ne mali period mitrovački Crveni Krst je uspeo da se odupre svim izazovima a u svojim delima je dosledno sprovodio ideju i principe Crvenog Krsta što ga je učinilo snažnijim i jačim, dodao je Nikolić.

Nikolić kao najveći uspeh ove humanitarne organizacije, vidi u teškim ratnim vremenima, kada se najjače delovalo. Preko 100.000 interno raseljenih lica je prošlo kroz naš grad samo u poslednjim ratovima, a glavnu ulogu u zbrinjavanju tih lica imao je Crveni Krst Koisovske Mitrovice. U gotovo nemogućim uslovima uspeo je da obezbedi humanitarnu pomoć za sva lica koja su utočište potražila u našem gradu. I ne samo to, već je u ratno i posleratno vreme, kada novac nije značio mnogo jer je bila otežana nabavka hranom i odećom, Crveni Krst uspeo da pruži pomoć mitrovčanima.

Borili smo se u različitim okolnostima, podelili smo sudbinu našeg naroda pa smo i sami kao organizacija raseljeni iz južnog dela grada“. Danas radimo i funkionišemo u uslovima koji nisu ni malo laki, ali se trudimo da sve aktivnosti sprovedemo i rad Crvenog Krsta održimo na nivou kakav ova organizacija yaslužuje.

U ovoj godini ćemo obeležiti nedelju Crvenog Krsta uz pomoć lokalne samouprave tačnije opštine Kosovska Mitrovica. Realizovaćemo aktivnosti u skladu sa planom i programom. Prvo 11. maja obeležavamo Nacionalni Dan dobrovoljnog davalaštva krvi u saradnji sa odeljenjem za transfuziju krvi KBC Kosovska Mitrovica, zatim 12. maja planiramo uličnu akciju i promociju borbe protiv trgovine ljudima, kao i tradicionalnu akciju pružanja prve pomoći, gde bi glavnu ulogu odigrali naši volonteri u prezentaciji veština i sposobnosti.13. maja u saradnji sa PU“Danica Jaramaz“ organizujemo akciju druženja sa predškolcima i decom iz vrtića, upoznaćemo ih sa organizacijom i šta znači Crveni Krst a potom će na platou ispred škole „Sveti Sava“ iscrtavati motive inspirisani pričom o Crvenom Krstu. 14. maja se u Zubinom Potoku organizuje okružno takmičenje u pružanju prve pomoći, gde mitrovački Crveni Krst nastupiti sa dve ekipe. Inače unazad deset godina imali smo najzapaženije rezultate na  opštinskim i republičkim takmičenjima. Treba reći i da je dve godine izostalo takmičenje u pružanju prve pomoći zbog situacije oko Kovid 19.

Organizacija crvenog Krsta u kosovskoj Mitrovici uvek okuplja vredne i požrtvovane volontere, a dobra je ves da se ovih dana priključuje veliki broj mladih i novih koji su inspirisani radom i akcijama koje se organizuju. Više volontera manje brige za budućnost Crvenog Krsta koji svoj dan slavi 8.maja.

Comments

Pročitaj još